lauantaina, syyskuuta 03, 2005

Hahtuvakorvaläppäkissapipon ohje

Yleisön pyynnöstä:

Kaksinkertaista hahtuvalankaa vajaa kiekko (n. 120g)
Puikot 7 mm
tiheys n. 12 s ja 15 krs = 10 cm

Korvaläpät...
Luo 4 silmukkaa, neulo 1. krs oikein.
2. krs oikein, lisää työn molemmissa reunoissa silmukka.
Neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin ja tee lisäykset joka 2. kerroksella.
Jatka kunnes työssä on 24 s. Jätä odottamaan ja tee toinen korvaläppä samoin

Pipoon..
Luo korvaläppien väliin niskaan 8 s ja otsalle 44 s. Työssä on nyt yhteensä 100 s.
Neulo pyöröneuleena kunnes työn korkeus on (ilman korvaläppien mittaamista) 36 cm (tämä korkeus kannattaa tehdä reiluksi jos yhtään on epävarma, aina voi leikata pois, lisääminen on hankalampaa).
Päättele silmukat.

Tässä vaiheessa voi päätellä niin, että päättelee etu- ja takapuolen jo yhteen (ne kissankorvat syntyvät siis) mutta itse en ollut varma oman pesukoneeni huovutuskyvystä ja jätin päälaen auki, jolloin oli vielä pelivaraa huovutuksen jälkeenkin. päälaki avoimena auttaa myös siinä, että istuvuutta voi muokata myös päälaelta huovutuksen jälkeen. Otin sieltä myös palasia pois..

Leuan alle kiinni..

Ota korvaläppien alareuansta 3 s ja aloita niillä pyöröneule kahdella puikolla. Vrt legs bunnyn jalkojen ja käsien neulomista. Eli puikkoa ei käännetä vaan lanka siirretään aina viimeisen silmukan jälkeen taas eteen. Lanka itsessään vetää neuleen pyöröksi, koska silmukoita on niin vähän.
Neulo 40 cm. Tee sama toiselle läpälle.

Nyt koneeseen.
Työ huopui minulla n. 30 %, pesuohjelma oli 40 asteinen kirjopesu.

Reunat tuppaa huopumaan rullalle, mutta ne sai auki linkkarilla viiltelemällä (kuulostaa julmalle), käytännössä siis varovasti tai vähemmän fileroin reunarullaa auki. Onnistui hyvin. Jos päälaen on päätellyt kiinni, kannattaa kulmiin laittaa muovipussia tjv. jotta ne eivät huovu kiinni.

Huovutuksen jälkeen..
Voimankäyttö sallittu. Sovita päähän, muotoile ja muokkaa. Venytä ja viruta.

Istuvuuden parantamiseksi otin niskasta kolmiopalan pois ja ompelin leikkauskohdan käsin kiinni. Pääalelle tein myös leikkaukset. Pipo tuppaa muistuttamaan ennen pääalen kiinniompelua tötteröhattua, joka levenee ylöspäin. Tuli mieleen venäläiset kansallispuvut (ei kyllä hajuakaan onko niissä moisia piposia). Sen leveyden saa pois noilla leikkauksilla yläreunasta.
Leikkasin päälaelta etupuolelta kaksi palasta ja pipo muotoutui paremmin päähän, siihen tuli selvää pyöreyttä ja silti kissankorvia varten jäi vielä hyvin tilaa. (noissa kuvissa tuolla alempana taitaa leikkaukset näkyäkin, jos tarkasti katsoo, mikäli selitys ei ollut selvä..ja sehän tuskin sitä oli)

Muokkaamisen jälkeen pipon päälaki kiinni ja vielä pientä säätömuokkausta venyttämällä ja viruttamalla. Päälaen ompelu kannattaa tehdä mahdollisimman laidoista, jotta päälaelle ei jää epämääräistä paksua saumaa. Päätellyt reunat kannattaa myös avata kunnolla ensin.

Koristeitako..
Oman pipon kiehkurat on tehty hahtuvalangasta ensin virkkaamalla ketjua ja sitten neulahuovuttamalla ketju kiinni pipoon. Näin sai leveämmät kertahuovutuksella.

Sit eikun talvea odottaan..

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei tosi kiva pipo!! Kiitos ohjeesta, täytyy kehitellä lapsille tuollaiset :)

tikru kirjoitti...

Unohtui tuolla aiemmin mainita, mutta valmiin pipon päänympärys on 59-60 cm, joten muksuille kannattaa varmasti tehdä vähän pienempi. Toisaalta myös pesukoneet huovuttaa eri tavalla, ehkä kannattaa tehdä se mallitilkku ensin.

Anonyymi kirjoitti...

jep, ja meillä onkin neljä koululaista, joten voi aika umpimähkäänkin tehdä yhden, ja siitä sitten sovitella muille sopivat ;) Ja itseasiassa kummilapsiakin löytyy, että koekappale varmasti löytää käyttäjänsä.

Pia Tuononen kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, tuota täytyy kokeilla:-)

Lady Coyote kirjoitti...

Kiitos ohjeesta!!!
Oon etsiskellyt kissapipon ohjetta. Ja nimen omaan olen aikeissa tehdä huovutetun. Pelastit päiväni!

LC
p.s. Mullakin "isoäidit" projektin alla. Hyvä kantaa mukana virkkuukoukkua ja minikeriä lankaa... tilkkuja syntyy kuin itsekseen.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kysellä, että muistatko millään mitä hahtuvalankaa olet käyttänyt tähän työhön?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...