perjantaina, lokakuuta 14, 2005

Valitusta uusista käsityölehdistä - kriittinen perjantai

Herneistysvaara..

Olen pettynyt niin Novitan kuin Suuren käsityölehdenkin antiin. En tiä mitä odotin, mutta tuntuu, että samanlaisia ohjeita etenkin Novitassa sivutolkulla. Muutaman hyvän idean sieltä löysin, mutta onko ihan pakko olla samassa lehdessä kolme- neljäkin tähtineulemallia tai sataviisikymmentä pikkuhuovutusta jne. Ilmeisesti on. Joko olen nähnyt jo Paaaaljon tai sitten lehtien mallit toistavat itseään. Tai ehkäpä suunnittelijat toistavat itseään... ehkäpä. Enkä muuten voinut olla irvistelemättä sille "glamour-mallille" Novitassa. Kunnon kasarimeininki rules. Oliko muuten niissäkin neuleissa sama idea, pienin muutoksin ehkä sata kertaa käytetty. Ärh. Ja miksi se taikajakku näytti niin tutulle..

Tietysti oma moka kun ostin lehdet, mutta mutta.. Taidan vieläkin jättää sen klubiutumisen vaan harkintaan. Täällä blogien seassa on miljoonasti parempia ideoita ja virikkeitä kuin noissa lehdissä viime aikoina. Enkä taida olla ainoa joka on suurin piirtein tätä mieltä. Ziina muuten sanoi noista Novitan kuvista niin osuvasti, etten voi muuta kuin tehdä aaltoja.

Yksi asia mikä mua on korvennut myöskin... musta se, että joku asia on käsityötä saa toki näkyä työstä, mutta ei sen työn siisteyden ja viimeistelyn kustannuksella. Oon marissu monesti noista olkasaumoista ja hihojen istuvuudesta, mutta kitinää jatkaisin vaikkapa huovutettujen tuotteiden pinnasta, niiden muodoista ja istuvuudesta. Kaikki mikä on huovutettu ei ole hienoa käsityötä, vaatii se muutakin. Esimerkkinä voisi mainita erään nimeltä mainitsemattoman neulelehden miesten huovutetun takin vetoketjun istutus tai miehen sinertävän huovutetun lippalakin lipan asento (voi toki johtua siitäkin, miten hattu on mallin päähän heitetty). Lisää viimeistelyärsytyksiä on mm. samaisen lehden naisen juhlaliskopaidan lisko, jonka jalkojen kuvio ei yksinkertaisesti näytä kirjoneuleena siistiltä.

Mä vaadin hyvää jälkeä itseltäni, en ole tyytyväinen työhön, jos lopputulos ei ole siisti ja viimeistellyn näköinen. Mä vaadin sitä myös oppilailtani (tietenkin heidän osaamisensa tasolla). Loppuun asti tehdyillä, kauniilla, toimivilla ja viimeistellyillä käsitöillä kasvatetaan arvostusta niin omaa työtä ja työskentelyä kohtaan kuin muidenkin töitä kohtaan. Ja ja.. puuuh..

Jahas. Jospa päästäisi itsensä vapaalle..

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen niin samaa mieltä kanssasi. Käsin tehty ei todellakaan tarkoita huonosti tehtyä. Totta on, että usein mielenkiinto työhön herpaantuu loppuvaiheessa, mutta silti pitäisi jaksaa tehdä viimeistelykin kunnolla. Mietin juuri yhden työn "avaamista" ja uudelleen kasaamista, kun saumat näyttävät niin rumilta, etten taida kehdata ko. vaatteeseen pukeutua julkisesti ennen kuin olen sen korjannut. Kukaan muu saumoja tuskin katselee (paitsi ehkä äiti), mutta itseä harmittaa huono viimeistely.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi.
Minä en ole vuosiin ostanut Novitaa tai SK-lehteä. Joskus kirjastossa katselen olisiko niissä mitään, yleensä ei. Mallit on liian usein sellaisia, että ne osaa tehdä ilman ohjeitakin.

Anonyymi kirjoitti...

no te sentään olette nähneet novtan lehden. itse olen odottanut lehden ilmestymistä jo kauan ihan mielenkiinnosta ja nyt se ehti loppua tai jotiain.

tikru kirjoitti...

Täällä sitä ei ollut tullut suurimpaan osaan kaupoista vielä tällä viikolla. Prismassakin oli lankoja tullu, mut ei lehtiä. Tokmannin lankahyllyltä mä sit bongasin etsimäni. Käsityöliikkeen täti näytti lehteä, mutta ei myynyt sitä, kun ei tiennyt vielä oliko lehtilähetys tulossa. Eli luulen, ettei lehti vielä oo hyllyissä.

Elina/ Mielitty kirjoitti...

Aivan samaa mieltä! Mua ärsytti tuo viimeisen Novita-lehden anti suuresti. Rumia kirjoneuleita ja niitä olikin paljon. Ok, tietenkin ymmärrän, etteivät Novitan lankakartat hirveän pitkälle riitä, kun suurin osa väreistä on kovia perusvärejä. Kauhistelin myös noita huovutettuja tuotteita. Olisin jotenkin toivonut, että niissä tehtäisiin edes vähän tuotesuunnittelua, eikä tyydyttäisi ensimmäiseen vaihtoehtoon. Tai ehkä noita malleja olikin suunniteltu pitkään ja hartaasti, mutta eipä siltä näytä. Jotenkin toivoisi, että voisi tukea suomalaista lankateollisuutta, mutta eikä huonolta näyttää... Noh, onhan meillä vielä Virtain villa ja Pirtin kehräämö.

Kauheeta valitusta.;)

tikru kirjoitti...

Mä tutkin vielä tuota Novitaa ja se, mikä pisti silmään oli, että yhdestä mallista, esim noista huovutusjutuista ja paidoista jne. oli useita kuvia samasta asiasta. Tavallaan turhaa täytettä, sillä hyvin kuvattuna, ohjeen kanssa, 1-2 kuvaa per malli riittää hyvin.

Minna kirjoitti...

Suoraan sanottuna Novita-lehti sucks. Anteeksi vaan suorapuheisuuteni. :) Sk:n taso on mielestäni viime aikoina noussut, linja on mielestäni hieman modernisoitunut,
siitä esimerkkinä vaikkapa heidän julkaisemansa Rowan-mallit. Ennen en ostanut SK:ta ikinä, nyt on tullut joitakin numeroita jopa ostettua. Toki lähestulkoon pelkästään neulomista harrastavalle lehden anti on laihanlainen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...