torstaina, helmikuuta 09, 2006

SK 2/2006 pääkirjoitus

"..no mutta haloo..."

Kiitos ja kumarrus Paula Hietarannalle käsityöbloggaajan aliarvioinnista. Nyt haiskahtaa sille, että ko. päätoimittaja nostaa itseään ylemmäs ja katselee meitä "internet-yhteenkuuluvaisuuden" "puuha-aineiston" kasaajia nenänvarttaan pitkin ja kuuluttaa etsimään elämää. Hietaranta tuntuu pitävän käsityöbloggaajia ja forumeilla keskustelevia syrjäänvetäytyvinä yhteiskunnan sivustakatsojina, jotka hautautuvat koteihinsa koneen ääreen ilman muita sosiaalisia kontakteja. Näinhän se menee..

"Parhaassa tapauksessa löytyy usein, vaikka ehkä pienellä viiveellä, sähköinen ystävä, jolla on vastaus kulloiseenkin ongelmaan"


Millä helvetin viiveellä?

Onkohan rva päätoimittaja koskaan testannut kuinka nopeasti saa blogiin (tai forumilla postaukseen) vastauksen kun esittää kinkkisen kysymyksen tai pyytää mielipidettä tai apua. Ah.. silmänräpäys päivityksestä, niin joku on jo vastannut. Toisin on, jos lehtitaloon soittelee ja kyselee neuleohjeisiin selvennystä (nimim. kokemusta on).

Nörttiyhteiskunta* kävelee lehtimaailman yli. Hah.
Kade? Onhan se tietty selviö, että kannattaa arvostella käsityömaailman nettiverkostoa, kun sieltä tulee jatkuvasti negatiivista palautetta ja voimakasta kritiikkiä mm. SK:n malleista ja sisällöstä. Parempia malleja, selvempiä ohjeita jne. saa ympäri nettiä ilmaiseksi. Kannattaa huudella tännepäin ja arvostella etsimään elämää. Mä en suin surminkaan hyppis monituhatpäisen joukon silmille, edes pääkirjoituksessa jos leipäni olisi siitä kiinni.

Mä vastaan huutoon ja kuulutan etsimään tasokkaampaa tavaraa lehteen. Onhan ne vuodesta toiseen samanlaiset neulemallit ja fleecetakit tietysti lehdessä hyvä asia, mutta haloo, eihän se korvaa maksavia asiakkaita, jotka siirtyvät muualle.

Olis jääny lehti ostamatta, jos olisin pääkirjoituksen lukenu ensin.


*Nykyään aika vieras käsite enää tuo nörtteys, kun suurin osa esim. käsityöbloggaajista on tavallisia ihmisiä, mutta kaikki eivät tunnu sitä käsittävän.


Edit: Laitoin tämän kirjoituksen suoraan palautteena Suurelle käsityölehdelle. Ehkäpä voisi näyttää nörttien voiman.

27 kommenttia:

päivi kirjoitti...

No joo, mä luin tuon kirjoituksen ja oli silmät pudota päästä. Miten käsityölehden päätoimittajalla voi olla varaa tuollaisiin kommentteihin käsitöitä tekevistä ihmisistä, jotka osaltaan tuovat leivän hänenkin pöytäänsä. No, eipä tarvitse ostella tuotakaan lehteä jos asenne on tuollainen.

Asiasta halkoon, sun Siniraidan inspiroima väännös on vihdoin valmis. Käy kurkkaamassa fiikku.blogspot.com (vyyhtien kätköistä).

Anonyymi kirjoitti...

Siis kuka kirjoittaa näin?? Joku suomalaisen käsityölehden päätoimittajako? Aika uskaliasta...

nimim. En lue suomalaisia käsityölehtiä, koska ne eivät tarjoa minule mitään...

tikru kirjoitti...

Suuri käsityölehti 2/2006 Pääkirjoituksessaan päätoimittaja Paula Hietaranta.

Anonyymi kirjoitti...

Juu netissä saa kyllä vastaukset tosi nopeesti. Meilläkin on mies jo oppinut sanomaan "pitäiskö sun vissiin netistä joltain kysyä" kun pähkäilen jonkun käsityöohjeen kanssa;)

tikru kirjoitti...

No nopeuden näkee jo näistä kommenteista ja postauksen ajasta.. :)

Anonyymi kirjoitti...

Seison täällä koulun tietokoneluokassa ja taputan. Hear, hear! SK:n päätoimittajalle lähtee kyllä palautetta ja lehti jää kaupan hyllyyn. Meille ei niitä enää osteta. Kaikki, mitä tarvitsen, löydän netistä.

Sari V kirjoitti...

Huh ja puh! Kannattaahan se olla kateellinen kun me syrjäänvetäytyvät elämää vailla olevat nörtit teemme ja suunnittelemme ihan itse upeampia luomuksia kuin mitä heillä on lehdissä.

Jotenkin tuntuu että tuo "virallinen" käsityömaailma/media on jotenkin niin negatiivinen tätä ihmeellistä ja epämääräistä nettikäsityömaailmaa kohtaan. Ihmettelen vaan miksi?

Anonyymi kirjoitti...

Varsin merkillisiä mielipiteitä. Tuntuu perin kummalliselta, etteivät nuo lehdet ole ymmärtäneet, että lukemalla blogeja he saisivat ihan ilmaiseksi, no työajan kustannuksella tietty, tietää mitä neulova kansa kaipaa! Se että joku toimittaja on vilkaissut ohimennen jotain blogia ei vielä anna täyttä kuvaa siitä mitä tämä maailma pitää sisällään, pitäisi paneutua asiaan, ehkä jopa liittyä porukkaan. Ja ehkä kannattais lähteä katsomaan 'neulovia ja juoruavia naislaumoja', pois sieltä toimituksen turvallisesta ilmapiiristä.

KirsiÄr kirjoitti...

Itselleni tyypilliseen tapaan pähkin ja kirosin rva Hietarannan sammakoita isseksein. Hyvä, että nostit esille. En oikein ensilukemalla osannut tulkita pääkirjoituksen tarkoitusta. Että omaehtoinen harrastus ja avoin joskin sähköinen ryhmäytyminen ovat huonompaa käsityöläisyyttä kuin SK:n ohjeista wanhaan tapaan pirtin pimennossa tekeminen?

Luen kaikista lehdistä aina pääkirjoitukset, ja SK on tökkinyt jo pidempään mutta tämä oli kyllä alhaista.

Soile kirjoitti...

En ole lukenut koko kirjoitusta, joten en ala enempiä sitä ruotimaan. Sen verran kuintenkin toteaisin, että päätoimittaja ei liene ottanut huomioon että neuleblogien kautta, esimerkiksi minä olen saanut todella paljon uusia ideoita ja ajatuksia selattuani toisten tekemisiä. Tuntuu kuin olisi saanut uusia tuttavia, joista en tietäisi yhtään mitään jollen olisi antanut pikkurilliä "nörtteilylle". Jos selaisin vain Suurtä Käsityö-lehteä tms. olisin jäänyt paitsi monesta todella hienosta ideasta. Ja uskon että sama pätee aika moneen muuhunkin kanssaneulojabloggailijaan.

Jostakinhan ideoinnille on saatava polttoainetta ja kerran kuussa ilmestyvä lehti ei sitä tee, ainakaan tarpeeksi. Valitettavasti.

Anonyymi kirjoitti...

!!!
Hyvä kun otit puheeksi.
Mulla alkoi savu nousta korvista, kun luin etenkin sen hei heloo -kohdan.
Sitten tuli sellainen olo, että ei taida arvoisa pääkirjoittaja oikeasti nyt tietää, mistä puhuu.
Kantsis ehkä ottaa selvää?!
Minä kun en ainakaan tiedä, mistä tän nopeammin voi saada apua, kun sitä tosissaan tarvii ja hoksaa oikeasta paikasta kysäistä.

Itse tykkään kyllä SK-lehdestä, monet numerot on hyvää perusaineistoa, kun tekee muitakin kuin neuletöitä.
Mutta toi juttu oli kyl sen verran ärsyttävä, että kuluvan jakson jälkeen tulee tilaukseen tauko.

Anonyymi kirjoitti...

Rouva päätoimittaja varmaan kuvittelee, että on jokin mielipidejohtaja, ja haukkumalla netti/blogiyhteisöä hän saa kadonneet lukijat takaisin...? Eihei, pitäisi lähteä kehittämään omaa netti/blogisysteemiä, olla mukana kehityksessa (myös lehden sisällön suhteen).

-miu- kirjoitti...

Olipas hyvä, että lopetin tilaukseni vuoden vaihteeseen. Ei ole ilmeisesti meille "verkkokansalle" tarkoitettukaan tuota lehteä. Palaute onneksi hoituu heillekin päin netin kautta, tiedä sitten, lukeeko sitä kukaan, mutta tarjottu on...

Sininen kirjoitti...

Ihan itse -foorumin blogiin jo laitoinkin, että minä ainakin innostuin käsitöistä kunnolla juuri blogien ja foorumien vuoksi ja sitä kautta päädyin myös tilaamaan pariakin käsityölehteä ja ostamaan vielä muutamaa muuta päälle. Enkä taatusti ole yksin. Ymmärtääköhän arvoisa päätoimittaja nyt sahaavansa niin sanotusti omaa oksaansa? Mutta kansansanontoja lisää viljelläkseni: se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa ;)

Minä myönnän olevani jonkin asteen nörtti tai ainakin tekniikkafriikki ja ylpeä siitä. EN kuitenkaan ole syrjäänvetäytyvä, vailla sosiaalista elämää oleva raukkaparka, mutta ystäväni nyt vain eivät satu harrastamaan juuri käsitöitä, eivät ainakaan neulomista. Minulle neuleblogit ja foorumit ovat iso ilonaihe ja päivän piristys, mutta jos tuo on SK:n virallinen näkemys, niin minun on erittäin helppo jättää SK kaupan hyllyyn :)

Ziina kirjoitti...

onneksi tuon lehden tilaus loppui juuri edelliseen numeroon mutta taidan silti käydä motkottamassa päätoimittajalle asiasta:)

mippe kirjoitti...

He, en lue pääkirjoituksia ja tässä taas yksi aivan loistava syy siihen. On kyllä siinä päätoimittajalla, jonka tehtävä on saada lehdestä myyvä tavallaan, aikamoisia sammakoita päässyt suustaan ! Eipä tarvi siis tuota lehteä enää OSTAA, kirjastosta saa kopioitua ne mahdolliset 'kivat' mallit tästä eteenpäin..

Linne kirjoitti...

Vilkaiskaapa http://mediaopas.sanomamagazines.fi/tutkimustoiminta/tutkimus.asp?f=7&s=159&d=856 jossa on analysoitu lehden lukijaprofiili. Painottuvat mm. 50-64 -vuotiaat, eläkeläiset ja maaseutu. No enpä ihmettele, että osaltani ko. lehden tilaus on jo päättynyt eikä tule uusintaan..
-> en ole artikkelia lukenut. Kenties lehti haluaa korostaa oman päälukijaryhmäänsä mollaamalla muita neulojia ?

piua kirjoitti...

Aika järkyttävän typerää teksti päätoimittajan suusta! Toivottavasti mahdollisman moni jaksaa laittaa palautetta sinne lehteen saakka, että huomaavat kuinka paljon tuommoisten sammakoiden pullauttelu saa huomiota. Olen samaa mieltä että tekisivät oman blogin niin huomaisivat kuinka vireää ja mielikuvituksellista porukkaa neuleblogien "nörtiti" ovat! Itse olen innostunut neulomisesta taas pitkästä aikaa juuri näiden blogien kautta, törmäsin Branching outtiin ja Omppuun enkä voinut vastustaa...

uhoava gnu kirjoitti...

Täytyy lukea tuo pääkirjoitus kunhan saan sen käsiini... Sinänsä ei ihmetytä SK:n ala-arvoinen asennoituminen nettineulojiin - viehän se heidän rahojaan, monopoliaan ja statustaan.
Me ei nyt olla kunnon kuluttajia, ja vielä vähän liikaa kyseenalaistetaankin...;)

Tuulia kirjoitti...

En ole lukenut juttua mutta herramujjee kun nous karvat pystyyn jo noista kommenteista! Siis norttejahan me ollaan, notkutaan netissa paivat pitkat ja luetaan muiden blogeja vahan niinkun tirkistelymielessa kun oma sosiaalinen elama on ihan nollassa. Joopa. Enpa kylla pelkastaan SK:n varassa olleena saanut ihania lankoja muilta lankavaihdoissa (ja yllarina salmiakkia ja suklaata niiden mukana!), en kuullut toisten kommentteja ihanista langoista, en saanut vinkkeja neulomiseen, en loytanyt ketaan jolle mun varjayskehitelmat ois kelvanneet jne.

Sen sijaan SK:n ansiosta mun neulontaharrastus oli monta vuotta jaahylla, kun ei siella ollut kivoja malleja ja melkein kaikki ompelujututkin jotain sakkeja.

Joo, norttihan mina. Taivaalle kiitos! :D

laurar kirjoitti...

No ni, ny on laitettu palautetta rva päätoimittajan ikiomaan sähköiseen postilooraan ihan suoraan. Toivottavasti niin jaksaa tehdä mahdollisimman moni muukin...

Minna kirjoitti...

Mulla jäi lehti kaupan hyllyyn ihan sen takia, että mallit eivät iskeneet ollenkaan. Ja tupsumato... Just joo. Taidan huomenna töissä lukaista sen pääkirjoituksen. Vai kannattaakohan.

AnnaK kirjoitti...

Hyvä Tikru! Veit jalat suusta, paitsi että minä en olisi osannut sanoa noin napakasti. SK:n arvostus on kyllä itsellä laskenut koko ajan kuin lehmän häntä ja tämä saattaa olla se viimeinen pisara. Ompelemaan ei nykyisellään juuri ehdi ja hyviä neuleohjeita ei siellä ole pitkään aikaan näkynyt. Netistä saa parempia ilmaiseksi.

Anna

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Merin löytämä mediatutkimus on mielenkiintoinen kun ajatellaan sitä, kuinka vähän mitään IRL kädentaitotarjontaa on haja-asutusalueella asuville keski-ikäisille naisihmisille jotka lehden mukaan näyttäisivät olevan lehden suurin kohderyhmä. Eikö juuri tälle kohderyhmälle netti voisi olla lahja, joka toisi siihen arkeenkin kädentaitoja ja käsityötä tekeviä ihmissuhteita?

Anonyymi kirjoitti...

Suuri Käsityölehti voisi ottaa oppia vaikka täältä siihen, miten vanhakin lehti voi olla mukana näissä asioissa: http://www.pirkka.fi/vapaa-aika/arkisto/2006/2/8/mutta-miten-sujuvat.aspx

Aivan toiselta vuosituhannelta!

Kangastuksia kirjoitti...

Jätin päätoimittajalle osoitetun palautteen Suuren käsityölehden nettisivuille.

Yritin liimata nettiosoitteen tähän kommenttiin, mutta en jostakin syystä onnistunutkaan siinä.

Sivut löytyvät kyllä googlettamallakin.Kangastuksia

tikru kirjoitti...

Kangastuksia, mä en nyt oikein käsittäny, et mitä tarkoitat. Oon laittanu palautetta lehteen jo heti silloin kun asia oli ajankohtainen.. onpa se tuossa yllä olevassa postauksessakin mainittu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...