lauantaina, helmikuuta 03, 2007

Thriller

Sain neulottua helmakappaleen valmiiksi. Pyörönä, ihan kokonaan.

Selitys niille, jotka eivät ole seuranneet koko matkaa: Neulon Loop-d-loopista Fair isle Biasta, jossa helmakappale tulee kirjoneuleena vinoraitaisena. Ohjeen mukaan kaikki kappaleet on neulottu tasona, mutta mun kirjoneule nurjana ei ole kaunista katsottavaa, joten.. päätin neuloa koko paidan pyörönä. Myös sen vinoon neulotun helman. Muutamia havainnollistamisyrityksiä kolmiulotteisesta hahmotushäirästä olen näyttänytkin.

Jännitysnäytelmää valmisteltiin virkkaamalla tulevaan reunaan kiinteillä silmukoilla reunukset.
Virkkaamiseen kului yllättävän vähän aikaa, pyörittelin nimittän sekä kiinteää ketjusilmukkariviä että kiinteitä silmukoita ja päädyin sitten jälkimmäisiin, koska tuntu, et ne pitäis ehkä leikattuja lankoja paremmin paikoillaan.

Napakka rivi ja toinen parin silmukan päähän. Kulmatkin sain esille.


Sitten sakset esille.
Pari syvää hengenvetoa ja valmiina äksöniin. Kuvia piti ottaa, ihan jo siks, et jos menee v-tuiks, ni todistettavasti jotain oli siis kasassa. (Mielikuvittelin jo virkatessa, että tästä saa vaikka hienoja patalappuja, jos ei muuta, tai laukun).

Varovaista saksintaa, ensin yritin välttää langanpäitten leikkausta, mut sit totesin et se kyllä on aivan sama, koska reuna pitää huolitella eniveis. Joten vähän rohkeammin.

Makkaran maha auki.


Varovasti kääntelin oikein päin, venyttelin kevyesti auki ja mittailin. Tää oli kans jännittävää, koska en koskaanikinä luota mittoihin, jos niitä ei pääse mittamaan ihan aidosti oikeasti. Kappale näyttää hurjan pienelle ja matalalle, mutta mittojen mukaan se on jopa tuuman verran pidempi kuin ohjeen kappale.


Tältä se näyttää helmana muodossaan. Kuvioiden osuminen kohdakkain saumassa oikealla on ihan puhdas vahinko. Kerrankin, jos olis laskenu ja säätäny ni ei varmaan ois osunu.

Seuraava operaatio on ompelukoneella huolitella nuo leikatut reunat (en ihan luota tuohon virkkauksen pitävyyteen kovassa menossa), kostuttaa ja pingottaa muotoon ja mittoihin.

Onnistunut 3D-testaus ja toteutus.
Arvatkaa olenko itseeni Hyvin Tyytyväinen ;)

Something in english too, sorry about my language-lazyness.
I'm knitting from Loop-d-loop Fair Isle Bias by Teva Durham.
This project was thriller. I want to knit circular all fair isle -patterns, becouse purl and too many yarns are really too much for me. Well.. bias + fair isle + circular = have to think twice how to do. But I knitted from corner to corner circular sausage :) and.. now I really see how it works.

I read Eunny's instructions from last IK (winter 06). And crocheted edges. Then.. cut. Exciting and horror.
And it really works. It is bias hem with one seam only.

I'm so proud of this succes. :)

22 kommenttia:

Sia kirjoitti...

*taputtaa olalle ja nyökyttää*

HeliP kirjoitti...

Ihan mieletöntä. :-O Mun on varmaan tehtävä paperimalli tuosta, kun ei kolmiulotteinen hahmotuskykyni vieläkään riitä tajuamaan, miten sä tuon oikein teit. Mutta kertakaikkisen luova ratkaisu!

Jatta kirjoitti...

*läpy läpy*

Näyttää niiiin hyvältä! Ylpeä syystäkin.

Maarit kirjoitti...

Huh, onnittelut! Olen seurannut tätä jännitysnäytelmää alusta saakka, mahtavaa että aukileikkaus tuotti toivotun tuloksen.

Nurinkurin-Anna kirjoitti...

Puuh,

kylläpä jänittikin. Mulla on Helip:n tavoin pieni hahmoitushäirä, ja en voi kuin kummastella, että päädyit noin omintakeiseen tapaan tehdä. Tai eihän sen oikeastaan pitäisi enää yllättää...

Anna :)

joko kirjoitti...

hienolta näyttää paidan helma! täälläkin ollaan innoissaan ja peloissaan seurattu edistymistä.

villasukka kirjoitti...

Huh, hiki tuli pelkästä kuvien katselusta.... Huimaa! Siis sekä huiman hienoa, että minua huimaa :)

Non kirjoitti...

Ihan uskomaton suoritus. En olisi edes kyennyt ajattelmaan, että tällainen on mahdollista. Taitava olet, ei voi kuin ihailla.

Susanna kirjoitti...

ou mai... varmasti hirvitti tarttua saksiin :D Ihanalta näyttää!

Susa kirjoitti...

Huh mikä urakka! Jännityksellä odotan kuvaa valmiista puserosta :)

carita kirjoitti...

Vau, oot kyllä tosi taitava. Ja kuten kunnon jännityskertomuksessa ikään, tunnelma senkun tiivistyy loppua kohden !

Satu U kirjoitti...

Olen ällistynyt. En millään ensin tajunnut, mitä olit tekemässä (miten niin tunsin itseni tosi tyhmäksi??) ja nyt en voi kuin ihmetellä. Uskomatonta, itse en olis uskaltanut moista. Siis jos ei olisikaan onnistunut tuollaisen vaivannäön jälkeen....huh huh!!
Mutta iiiiiiiiiiisot onnittelut, siitä tuli hieno!

Vilma kirjoitti...

WAU! Loistavaa ja rohkeaa työtä, ei voi kuin ihailla.

mari kirjoitti...

Upeeta!
Vähänks mä oon ylpee pikkuserkusta! :-)
(Vaikka mulla ei ollutkaan uskonpuutetta, niin pieni hiki kirahti otsalle kun olin tuossa "nyt sakset käteen" kohdassa....)

Annash kirjoitti...

Ooh ja aah. Pulssi jyskyttää vieläkin tuhatta ja sataa. On sulla kyllä rautaiset hermot. Mä taidn nyt sun puolesta noudattaa yhdistettyä Yarn Harlot&Elizabeth Zimmermannin ohjetta eli ottaa ensin lasi viiniä ja mennä sitten pimennettyyn huoneeseen makaamaan vartiksi.

Oli niin upea tarina ja jännä kertomus, että melkein tekisi mieli kokeilla, mutta matemaattisesti täysin lahjattomana ja tuo kolmiulotteinen hahmottaminenkin on vähän heikoissa kantimissa, että taidan jättää tämän haaveen vielä odottamaan :)

Roora kirjoitti...

Syytä on ollakkin tyytyväinen. Onnea. :)

iris-julimond kirjoitti...

oh dear

perfect.

it looks great.you can be very proud.
greets from germany

iris

Raisa kirjoitti...

Minäkin jännittyneen' seurasin projektiasi, ja upealta näyttää! Onnea!

k2o kirjoitti...

Oot sää sitten kova jätkä

Kiko kirjoitti...

Olen mielenkiinnolla seurannut vaikken olekaan kyennyt hahmottamaan missä mennään :) Hienosti olet onnistunut!

Petra kirjoitti...

Mielenkiinnolla odottelin etenemistä, "tästähän voi jotain oppia" -ajatuksella. Toivon että jatkat vielä yhtä tarkkaa selostusta, koska mun päähän ei vielä mahdu miten tosta helman reunasta ja saumasta yläosaan tulee siisti. (En siis epäile sun taitojasi, en vaan hahmoita)
Ja toi raitojen yhteensopiminen oli kyllä aika hyvä juttu, noudatitko siis orjallisesti ohjeen silmukkamääriä (jolloin voisin ajatella kuvion olevan sovitettu...)?

tikru kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Loppujen lopuks se leikkaaminen ei ollu kamalan suuri koettelemus. olin jo tsempannut itteni siihen, et jos menee pieleen ni sit menee. Ei kaadu maailma eikä lentele tavarat.

Hahmottamisesta.. ehkä helpoin on, jos miettii miten taittelee lumihiutaleen leikkaamista varten paperin neliöstä kolmioksi ja alkaa sitten neulomaan toisesta terävästä kulmasta toiseen välillä lisäten ja välillä vähentäen silmukoita, riippuen siitä missä kohtaa on menossa. Kokoajan ympäri, kaikki reunat kiinni. Lopuksi vaan avataan ne kolmion lyhyemmät sivut ja tadaa, meillä on neliö. Tää oli malliltaan suorakaide, mutta toimii lähes samoin.

mari, hyvä ettei ollu uskon puutetta, täällä oli jossain vaiheessa, kun epäilin omiani, mut olin sittenkin miettiny tarpeeks alussa.

K2O Siitä on ihan kirjallistakin todistusaineistoa :)

Petra, en noudattanut ohjetta, koska tiheydet ei täsmänny. Tein mittojen mukaan. Ja tuo reunojen siistiminen..on vielä vähän hämärässä mulleki ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...