torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Torstai-illan jajatelmia

"Neulesuunnittelu" on tuonut eripariset lapaset ja sukat talouteen. Hihat paidoissa on sentään vielä samaa paria. Eka parista on aina "ideaversio" 1.0, seuraava parista on se 1.1. Seuraava voi olla jo 2.1 tai 2.2. Etenkin jos suunnitelmasta tulee Jotain. Mutta samalla oon vapauttanu itteni yhdestä pakkomielteestä: parillisten juttujen pitää olla täysin samanlaiset.

Neulon nykyään kaapelit, elikkäs palmikot ilman palmikkopuikkoa. se alkoi Vihervaaraa VK-muotoon säätäessä ja no, Chevalierit tais tulla kans jo ilman. Nyt en edes tiedä missä palmikkopuikot on, ei sillä, että olisin tienny aikaisemminkaan. Lyhyillä pyöröillä ei multa ainakaan palmikot taivu ilman apupuikkoa, siks oon siirtyny pääasiassa takaste sukkapuikkoihin, mutta en kyllä taatusti luovu pyöröistäkään... Aasinsilta->

Tilasin Knitpicksin puikot (setin). Eh.. vaikea perustella edes itselle et miks se on hyvä idea. Ne on vaan niin kauniit ja tykkään kovasti jaja.. Ehkä ne vois olla ennakkolahjus itselle? Mä en tupakoi, joten lienee puikkoaddiktio korvaa sen. Mitähän lekuri sanois moisesta.
Tilasinmälankaaki. Aasinsilta ->

45minuuttia maikkarilta (klippi- ei herkimmille) herätteli taas merinolankojen ettisyyden ajatteluun. Tiesinhän tuon, mutta se on eri asia kuin toimiminen. Ullassakin on ollut juttua eettisyydestä. On niin pirun helppoa olla välittämättä, mutta voisin välittää sen verran, että ottaisin selville käyttämieni merinolankojen villojen alkuperän ja jättäisin australialaiset väliin.
Onko kellään tietoa esim. Lanetista? Onko Australia ainoa joka sallii tuon mulesingin?

Some thoughts in Thursday evening.

"Knitting designin" is the main reason for the odd pair mittens and socks. Well, not odd, they are always two of them and usually same yarn etc, but the first is really 1.0 and the second of the pair is the version 1.1. Next could be 2.1 or 2.2..
But I have found out that it doesn't matter for me. I have releaved myself of one obbsession: everything in pair should look and feel same.

Nowadays knit I cables whitout cable needle. It started somewhere whit GreenGable and Chevalier-mittens. I don't even know where my cable needles are, well I had never known.

I ordered Knitpicks needles (set). Do I need them? Well.. I have all sizes already, but they are so beautiful and... hmm.. This might be present for me? Isn't it ok. I do not smoke, so this is my addiction. Knitting needles. What would doctor say?

Iorderedyarnalso.
Not merino.

Woolisbest

8 kommenttia:

Jatta kirjoitti...

Oon ollu autuaan tietämätön koko merino-lampaiden rääkkäysasiasta, mutta näin sitä oppii ja kuulee.. Oma tietoisuus heräs sen verran että selvitin mistä tuotettua merinoa ei kannata ostaa ellei ole aivan varma eettisyydestä. Elikkäs Uusi-Seelanti, Australia ja Etelä-Afrikka, näiden kanssa kannattaa olla tarkempana jos sieltä merinoa halajaa.
Onneksi Ausseissa tulee voimaan laki joka kieltää mulesingin vuoden 2010 alusta.

Voi ku mä pääsisin tuosta parillisuuden pakkomielteestä! Siks puran enemmän kuin laki sallii jos säädän jotain omaa..
Palmikkopuikkoa en ole tainnu käyttää ikinä. Paitsi ehkä yhdesti.. kai :D

Anne K-R kirjoitti...

Mulesing oli minullekin ihan uusi juttu. Varastoista löytyy ennestään hiukan merinoa (en tiedä lankojeni alkuperämaata) ja joka kerta, kun ajattelenkin lankojani, kuulen pienen karitsaisen kiljuvan sydäntä särkevästi.

En voi hyväksyä, että eläimet joutuvat kärsimään neulomismateriaalieni takia, joten tästä lähtein aion olla tarkkaakin tarkempi. Paras konsti varmistua villojen lähteestä olisi ottaa omia lampaita. Ukkokin on jo parin vuoden ajan jauhanut, että joskus otetaan alpakoita...
:-)

Ziina kirjoitti...

lähetin sandnes garnille kyselyn merinon alkuperämaasta ja voivatko he taata langan olevan mulesing-vapaata. katsotaan tuleeko vastausta, vastaamatta jättäminenkin kertoo jo paljon.

Hemuli kirjoitti...

Kestovaippa-maailmassa (hassu sana) on tämä mulesing juttu ollut tiedossa jo kauemmin. Kestovaippainfon keskusteluista kopsasin listan mulesing-vaipaista langoista:

- Trelisken luomumerino (Uusi-Seelanti
- Patons Classic merino Wool (Kanada)
- Andy's merino (Yhdysvallat)
- Lumpy Bumpy (Yhdysvallat)
- Malabrigo (Uruguay)
- Manos del Uruguay (Uruguay)
- Hand Painted Yarn (Uruguay)

Ziina kirjoitti...

Vastaus tulikin nopeasti, kun vielä saisi pätevän käännöksen norjasta suomeksi:

Vi får merinoull fra Australien - nesten alle merinoull som produseres kommer derfra. Vi er i kontakt løpende zwischen vår leverandør om forholdene etter at vi ble gjort oppmerksomme på dette. Vi har pr. I dag ikke fått noen tilbakemelding om behandling dårlig fra deren underleverandører.

Ainakin ovat kiinnittäneet asiaan huomiota...

muoriska kirjoitti...

Vi får merinoull fra Australien - nesten alle merinoull som produseres kommer derfra. Vi er i kontakt løpende zwischen vår leverandør om forholdene etter at vi ble gjort oppmerksomme på dette. Vi har pr. I dag ikke fått noen tilbakemelding om behandling dårlig fra deren underleverandører.

- karkea suomennos;
Meidän merinovillamme tulee Australiasta - lähes kaikki tuotettu merinovilla tulee sieltä.
Olemme jatkuvasti yhteydessä toimittajaamme siellä liittyen lampaiden kohteluun/tilanteeseen siellä, koska asiaa meiltä tiedustellaan. Tähän päivään mennessä emme ole saaneet mitään ilmoitusta eläimien huonosta kohtelusta heidän välittämiltään toimittajilta-

- siis karkea suomennos.

Anonyymi kirjoitti...

Siis karkea suomennos=todennäköisesti mulesingiä. Mulesing on siellä (vielä) laillista, joten eipä niitä ilmoituksia "huonosta kohtelusta" sitten tulekaan.

Susu kirjoitti...

Lähetin eilisaamuna sähköpostikyselyn Tekstiiliteollisuudelle koskien Lanetin, Primaveran ja Reumalangan merinovillan alkuperää. Niitä kun myyn itse lankapuodissani Salossa. Vielä en ole saanut vastausta. Näin lankakauppiaana olisi myös kiva myydä ko. lankoja hyvällä omatunnolla... Palaan asiaan kun saan tietoa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...