sunnuntaina, heinäkuuta 27, 2008

"Ihminen älä sinä hermostu!"

Mun muksuaikoihin kuului ehdottomasti vanhat Suomi-filmit mummin kanssa katsottuna, pappa lähinnä kuunteli ne. Muistan monta kertaa, kun koulusta oli kiire mummolaan, koska leffa alkoi iltapäivällä. Mummi laittoi mehut ja muut eväät ja sitten nautiskeltiin. Tunsin kaikki kotimaiset filmitähdet 1930-60-luvuilta nimeltä ja tiesin missä leffoissa kukakin esiintyi, sekä mitä kunkin elämässä oli tapahtunut.

Synkkäsävyiset leffat oli yleensä pettymys, mutta parhautta oli Suomisen perheet, Pekka ja Pätkä (paitsi sitten kun sain tietää Masan päättäneen itse päivänsä) seikkailuineen, Kulkurin valssi, tukkilaisleffat ja.. no sellaiset perushauskat ja pirteät, ennalta-arvattavat huumoripitoiset pläjäykset. Ja ne samaiset saa yhä hyvälle mielelle... ja onhan ne aikamoisia ajankuvia, asenteet, maisemat, yhteiskunta heijastuu läpi aika tehokkaasti.

Lempinäyttelijä on nykyään ihan ehdottomasti Siiri Angerkoski. Aivan mielettömän hykerryttävä jokaisessa roolissaan. Tosin muksuna eka ihastus oli Suomisen Olli (ihastus tosin loppui aika pian, kun tajusin että Lasse Pöysti, joka luki Pikkukakkosen iltasatuja, oli sama hemmo, vähän vanhempana). Kipparikvartetin "On lautalla pikkuinen kahvila" saa hymyään ja saman niminen leffa viihdyttää kesäisenä iltana loistavasti. Musta varmaan piti tulla Marleena, Siiriksi Siirin paikalle :) sen verran tuo tukkilaisromantiikka on aina kiehtonut :) Pysyisköhän tuo mun tukkilainen lautalla kuivana..

7 kommenttia:

Christina kirjoitti...

Jee, tunnustan myös viehtymyksen suomifilmeihin. "On lautalla pienoinen kahvila" tulikin sopivasti eilen telkusta.Miun suosikkeja ovat ainaskin Helena Kara, Aku Korhonen, Eeva-Kaarina Volanen,Pentti Siimes...

annikainen kirjoitti...

Meidänkin lasten suosikkeja olivat Pekka ja Pätkä ynnä Suomiset.

Mun esikoinen on Sanni ja kun pikkusisko syntyi, kaikki olettivat että siitä tulee Marleena. Oiskohan ehkä eräänkin kerran kuullut:...Marleena oot pullukka...siis ei tullut Marleenaa, vaikka nätti nimi onkin.

Stricker kirjoitti...

Tuttuja muistoja :-)! Mä kattelin niitä myös iltapäivisin isän kanssa ja tein samalla läksyjä.

Dricsu kirjoitti...

Täällä myös yksi joka rakastaa suomi-filmejä! Omia suosikkejani ovat Hilmanpäivät, erilaiset rillumarei-elokuvat (esim. Rovaniemen markkinoilla), Pekka&Pätkä-leffat, Palmut.. Suosikkinäyttelijöitä Tarmo Manni, Tauno Palo, Edvin Laine, Siiri Angerkoski noin muutamia mainitakseni. Näitä katsottiin juurikin läksyjä tehdessä, ja myös kesäisin mökillä mummon kanssa. Osa suosikeista löytyy nykyisin myös DVD-hyllystä ;)

ColibriDreams kirjoitti...

Hih! Tunnustaudun Suomi-filmi-faniksi myös, niitä katsottiin lapsena ja vähän isompanakin isäpuolen kanssa aina lauantaisin. Äiti ei tosin ollenkaan ymmärtänyt, miksi niitä pitää katsoa, ja miksi juuri niiden aikana ei saa imuroida, kun äänet pitää kuulla.

Kaisa kirjoitti...

Iiks, ihan kuin omasta lapsuudestani, paitsi että katsoin elokuvia äidin ja isän kanssa. Siihen aikaan leffa alkoi klo 19 ja päättyi 20.30 jolloin mun piti mennä nukkumaan... :)

Tauno Palo ja Ansa Ikonen olivat must. Mutta kyllä parhaita olivat Suomisen perheet. Mulla on ne (siis kuunnelmaversiot) kirjoinakin. Pekan ja Pätkän ensimmäiset elokuvat olivat hyviä, sitten laatu huononi.

Kun tv:stä tuli Rosvo Roope, näyttelimme sen koulussa jatkokertomuksena. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai Suomifilmit kiinnostaa kun osa on kuvattukkin täällä Hollolassa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...