perjantaina, marraskuuta 06, 2009

Metaa eli minäminäminä ja mielikuvat

Seuraavassa kovinkin omakohtaista korvienvälisurinaa, eli mun mielipiteitä ja pohdintoja..ei siis oikeita tai vääriä juttuja... saa olla samaa tai eri mieltä... mä tällä hetkellä tätä mieltä.

Mietin omaa suhtautumistani kotimaiseen suureen lankafirmaan sekä muutamaan lehteen. Reaktioni kyseisiä puljuja kohtaan ovat varsin voimakkaita hetkittäin, muuten lähinnä välinpitämättömiä. Otan helposti kierroksia, asiassa kuin asiassa, nyttemmin saan pidettyä suuta kiinni ainakin hetkittäin, toisaalta taas ilmaisen mielipiteeni nykyään tavallaan voimakkaammin kuin muutamia vuosia takaperin. Kehitystä suuntaan tai toiseen. Mutta miksi?

Olisi helppo ohittaa ja antaa olla, etenkin kun nykyään ohitan ja annan olla ko. firmojen toimet muutenkin. Aivan sama. Ehkä Novita ja Baktus -episodi olisi mennyt ohi, myrskynä henkilökohtaisessa vesilasissa hyvinkin nopsaan, ellei tää ois ollu Novitalta jo mones, ei sentään laiton, mutta jokseenkin arveluttava malli, joka näyttää ja on kovin sama kuin netissä ilmestynyt.Calorymetrin ohitin, en jaksanut äimistellä enempää, lähinnä juttu vaikutti uskomattomalle.

Oma moraali tehdä näitä juttuja vetää ne kierrokset kerralla kuuman puolelle. Sama moraali aiheutti sen, että lähes vedin seuraavaksi ilmestyvän mallini takaisin, koska pikkusen aikaisemmin on ilmestynyt vastaava, joka muistuttaa hyvin paljon mun tulevaa. Enkä osaa sanoa, olenko nähnyt tuon mallin omaani tehdessä vai en. Eli kopioinko alitajuisesti? Noh, silmukkamäärä ja lanka on ainakin eri, joten ehkä tästä selvitään....
Mutta jos yritys tekee sitä tietoisesti? Maddaleena esitti Ravelryssa mielenkiintoisen näkökulman tähän "perinnemallien" ohjeen kirjoittamiseen. Kun Novitan työntekijä kirjoittaa ohjeen valmiin neuleen perusteella ( ei siis käännä sitä toisen tekemästä ohjeesta) ohjeen oikeudet ja malli jäävät novitalle. Firma saa näin simppelisti itselleen neulemallin käytettäväksi ihan missä vaan ilman ylimääräisiä kustannuksia. Tämähän oli vain arvailua, mutta tuota.. avaa silmiä kovastikin.
 
Mietin myöskin sitä, että onko tosiaan niin, että ko. firman tarvitsee vain tehdä jtn, niin se saa aikaan vittuilun ja negatiivisen palautteen, ihan sama mitä tapahtuu. Langoista osa on ihan jees, olen tehnyt monta hyvää neuletta, mutta valitettavasti myös kakka-juttuja, joten olen siirtynyt väistelemään huonoja kokemuksia. Ja niin kuin joku ravelryssa sanoi, on elämä liian lyhyt tuhlattavaksi ei-ihanien lankojen neulomiseen. En myöskään syttynyt Puron markkinointiin noromaisena lankana. Toisen lankafirman langan nimellä ratsastaminen on lähinnä naurettavaa ja sai mun mielipiteen heti vastaiseksi. Olen koskettanut Puroa, en neulonut, enkä neulo. Miten helpolla voikaan asiakkaan menettää. Olisin voinut kuvitella testaavani langan ennen tuotta "markkinointikikkaa".

Asiakkaiden aliarvointi ja huomiotta jättäminen on ollut myöskin iso miinus...Mutta itse olen saanut suht hyvää palvelua aina, heikot langat on korvattu jne. Toisaalta en ole asioinut Novitan kanssa sen enempää ja tuskin tulen kamalasti asioimaankaan. Tämä mielikuva perustuu lähinnä Mambo-adressin huomiotta jättämiseen ja useiden ihmisten tuskastumiseen palautteiden ja kysymysten kanssa.

Toisaalta tämä välinpitämättömyys on tullut esille kotimaisten lehtien kanssa, ei vastata selkeisiin kysymyksiin tai jos vastataan niin valovuosien päästä, ollaan vähän jäljessä, tavalla tai toisella, ei kunnioiteta suunnittelijaa niin, että hän pitäisi sopimuksensa jnejne. Joten taidan taas niputella mielikuvien ja toisten ihmistenkin kokemusten perusteella firmoja. Aika pieni asia olisi korjata ko. firmoilla tämä. En varmasti ole ainoa, joka äänestää kukkarollaan, pelkän musta-tuntuun perusteella.

Lienen tyhjentänyt surinaa nyt. Ehkä. Enkä osaa vastata vieläkään "Miksi?", tyhjentävästi.
Taidan rauhoitella itseni perjantai-illan viettoon. Mukavaa viikonloppua. Neulekuvia pitäisi ilmaantua piakkoin, sillä valmista on ja Paljon. :)

PS. Takkilanka on 320x2, Pirtin kehräämön karstalankaa.

13 kommenttia:

tea kirjoitti...

Hyvin pohdit!!! =)

Stella kirjoitti...

Hmmm juu hyvin pohdit ja olen itsekin alkanut miettimään näitä tekijänoikeusjuttuja omien ohjeitteni kanssa. En neulo mitään hienoa, mutta askartelun ja muiden kädentaitojen saralla ideat on välillä ihan samaa tasoa kun vaikka nyt ilmestyvissä joululehdissä. Ehkä kyse on samanlaisista asioista kun musiikin säveltämisessä, kuka keksi ja mitä? Toisaalta heillä on teosto pitämässä oikeuksista kiinni. En tiedä. Mainitsit aikaisemmassa teksissä yhden asian novitasta mikä pisti miettimään. Sanoit ettei novitan villan alkuperämaa ole suomi. Tämä sotii hieman vastaan omia "suosi suomalaista" periaatteitani vastaan. Myönnän että muutamien sekote novita-lankojen laatu on ollut aliarvoista ja olen vasta nyt tutustumassa muun maalaisiin lankavaihtoehtoihin. Kuulun niihin neulojiin, joille novita on pitkään ollut se ainoa, koska muusta ei ole ollut tietoa. Muistan äitini tehneen aikoinaan kaksi kertaa vuodessa retken novitan tehtaanmyymälään ja kassalla pakattiiin langat ostoskassien sijasta jätesäkkeihin ja näillä sitten mentiin seuraavaan reissuun asti. Näiltä reissulta ovat jäänteitä myös omat ostostapani ja koitan kovastu nyt miettiä ihan itse.

SatuK kirjoitti...

Mäkin aion äänestää kukkarollani tulevaisuudessa. Kaapit pursuavat vielä Novitaa, mutta tästedes käyn ostoksilla muualla.

Mambo-asia ärsyttää mua aivan valtavasti. Sitä ostaisi kyllä mielelläni lisää!

villapeikko kirjoitti...

Kun alkaa olla liikaa samoja kokemuksia eräiden lehtien kanssa, niin tuskin se enää sattumaa on. Mä tein päätökseni sen kauhustailauksen jälkeen ja kun piti pyytää rahoja työstä joka oli kuukausia sitten lähetetty lehdelle. Onneksi voin valita, kenen kanssa teen yhteistyötä :)

Anonyymi kirjoitti...

Jotta ei sekoitettaisi puuroja ja vellejä: Teosto on muusikoiden edunvalvontajärjestö; Kopiosto taas tekijöiden, kustantajien ja taiteilijoiden vastaava tekijänoikeusjärjestö, joka on ilman muuta *tekijän* asialla ja huolehtii tekijänoikeuksista, eikä todellakaan ole automaattisesti isojen firmojen puolella.
Oikeuksiaan voi toki yrittää perätä raastuvassa, mutta eri asia on, kenen kannattaa ryhtyä käräjöimään, kun lopputulos ei ole ollenkaan varma - monasti asiat ovat veteen piirrettyjä viivoja.
Aivan eri alalla toimivana voin kertoa, että rahojaan saa aika usein perätä toimeksianjtajilta, joskus viikkokausiakin ja oiekudella uhaten. Tällainen asiantila tietystikään ole hyväksyttävää, mutta silti tosiasia. Tällaisessa maailmassa elämme, valitettavasti

Artesanity kirjoitti...

Ihan asiallista pohdintaa.
Varsinki tuo omien mallien pohdinnan kohdalla kosketit mua, koska ite oon aina ihan paniikissa noista jutuista. Varsinki sun lumipallon kohalla tuli semmonen että hitsi, tuohan on melkeen niinku tuo joka mulla on tuolla paperilla oottamassa, mutta kuitenki erilainen...
Ihan nyvä muutenki että joku avaa suunsa ja toistenki silmät näissä moraali-kysymyksissä. Jatka vaan samaan malliin!

Liina kirjoitti...

Jep! Rohkeasti pohdittu ja ääneen sanottu!
Ja edelleen, jos ei suomalaiset lehdet, niin entäpä kirja? Siis sun oma kirja, ihan varmasti löydät kustantajan :)

Kaisa kirjoitti...

Hyvää tekstiä. Itsekin mietin tuota, että onko se n-nimi ärsyke, joka laittaa suuttumaan, teki ko. firma mitä tahansa. No, ei minulle ainakaan - niin kauan kuin n-niminen firma hoitaa hommansa asiallisesti. Mutta kun firma möhlii liian monta kertaa, niin se n-nimi alkaa tarkoittaa sitä möhlintää. Yleensä kun firmat pyrkivät siihen, että vaikka f-nimi luo mielikuvan laadukkaasta suklaasta ja p-nimi hyvästä kahvista. Sitä sanotaan brändiksi, ja yleensä tosiaan firmat tekevät kaikkensa pitääkseen siitä huolta.

tyttism kirjoitti...

Hyvin pohdittu! Mua rasittaa yritysten löyhä moraali ihan alalla kuin alalla ja etenkin sellaisilla aloilla, kun loukataan toista ihmistä ja toisen ihmisen oikeutta omaan työhönsä, oikeastaan mihin tahansa omaan. Toivoisin, että nämä pohdinnat saisivat tilaa laajemminkin, eri aloilla ja eri ympyröissä.

Anonyymi kirjoitti...

Samantyyppiset ideat syntyvät joskus kaukana toisistaan, siksi koska ovat *ilmassa*. Itsekin olen joskus suunnitellut täysin viattomasti jotain, joka kohta tai puoli vuotta myöhemmin putkahtaa esiin josain ulkomaisessa lehdessä. Idea on ollut siis ilmassa ja on ajatusvirran jatketta aikaisemmille jo ilmestyneille ja toteutetuille töille.
Nyt on meneillään voimakas uudenlaisten palmikoiden neulekausi. Neulepintojen huovuttaminen ja pätkävärjätyt langat langat ovat ajankohtaisia. Kahdesta erivärisestä säikeestä kerratut langat ovat tulossa ?
Olisiko seuraavana taas vuorossa kirjoneuleet? Kaffe Fassetin esiintulosta on jonkun aikaa.

Jenni kirjoitti...

Paljon hyvää ja asiallista pohdintaa. Hienoa, että sinulla on suunnittelijana rohkeutta sanoa näitä asioita ääneen, sillä ne vaivaavat varmasti monia.

Mielelläni minä kyllä vaikka kirjallisen näitä ihania ohjeita ostaisin! Siinä on mielestäni idea, jota kannattaa miettiä! (En tiedä sinänsä kirjan julkaisuprosessista mitään)

Ensi lauantaina Tampereen messuille tavoitteena ostaa suoraan Pirtin kehräämön loossista langat tuohon upeaan takkiin! Kiitokset jälleen ihanasta ohjeesta. :)

Anonyymi kirjoitti...

oli pakko kommentoida, kun itse olen tehnyt juurikin baktuksen näköisen huivin tällä ohjeella: http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=108&d_id=5

:) eikös ole aika samanlainen?

tikru kirjoitti...

anonyymi. onhan tuo samantyyppinen ja sitä en olekaan kieltänyt, etteikö samanlaisia löytyisi. Kyse nyt on vaan siitä, että Me-lehdessä jopa viitattiin baktukseen ja ohje oli lähes sanasta sanaan baktuksen käännös, ilman mainintaa kenen ap kirjoitettu ohje on.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...