maanantaina, joulukuuta 06, 2010

Luontoäiti ja isänmaa

Nature

Kyllä se hellii, luontoäiti nimittäin, välillä kuumottaa niin, että hiki virtaa, välillä taas paukuttelee pakkasilla poskille. Tänään aurinko näkyi ehkä 5 minuuttia, tai olisi näkynyt, jos se ei olisi ollut pilvien takana. Metsä näytti kauniille, valoisana hetkenä, sinisenä hetkenä, hämärässä ja pimeässäkin.

Tällä viikolla ollaan oltu jäällä ensimmäisiä kertoja tänä talvena ja taas kerran, niin kuin aina, se hämmentää suunnattomalla suuruudellaan, jää nimittäin, lakeus.. täällä idemmässä kun on mäkiä, notkoja, nyppylöitä, lahtia ja saarelmia, ei tasaista, suurta pintaa, jota pitkin voi kävellä. Se hämmentää pienen ihmisen ja sen pienuuden ihan huomaa keskellä valkeutta, koskematonta hankea. Voi katsella tuttuja maisemia vähän kuin peilistä, sieltä toiselta puolelta... ei meinaa tunnistaa ollenkaan.

Lumi antaa ihan uusia ulottuvuuksia, rimppakinttukoivu näyttää paksulle daamille, ylikäveltävät kuusentaimet töröttävät jykevähahmoisina ja ne miljoonat jäljet tuolla, kuka on kipittänyt mistäkin ja mihin suuntaan. Koiran hajuaistin toimivuus näkyy kerrankin. Ei epäilystäkään mitä karvakorva seuraa nuuskuttamalla tai mihin se seuraavaksi kurvaa, apuviivat ihmissilmälle on piirrettyinä.

Niin paljon kuin kesästä pidänkin, niin tää vuodenaika pimeyksineen tuntuu enemmän omalle. Ehkä se on, se pohjoinen, tai no, itäinen luonteenlaatu, veressä elävä pieni pimeäeläin, joka tuntee olevansa kotona lumisessa metsässä illan hämärtyessä.


It is Independence Day of Finland. I'm happy to live here, middle of the snow now. 

4 kommenttia:

tea kirjoitti...

Siks varmaan tää ikuinen 'hyvä ilma' on niin rasittavaa... kaikesta huolimatta suomalaisuus iskee läpi ja haluaisi sitä talviuni aikaa... Sitä tarvitsisi ... kohta tullaan, pitäkää lumi maassa! =)

Sarppu kirjoitti...

Toivoisinsitä aurinkoa edes hetken, mutta ei lunta tulee lisää sekin kaunista, mutta niin harmaata ja pimeää suuren osan päivästä. Jäälle en ole vielä uskaltanut mennä ja aavan meren puoli ei ole edes jäässä vielä.

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä osasit kauniisti pukea sanoiksi juuri sen miten minäkin tunnen, täällä Etelälapissa, itse en olisi osannut.
Kannattaa nauttia jokaisesta vuodenajasta, niitä me suomalaiset tarvitsemme, niistä saa voimaa.
Täällä päivänpituus tänään 3t12min.
Kahdelta on jo hämärää.

pirkko

enkulin käsityöt kirjoitti...

Minäkin olen jääihminen. Mikään ei voita Pielisellä kävelyä keväisin. Hyvää itsenäisyyspäivää Sinulle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...