maanantaina, joulukuuta 26, 2005

Palmikkosukat

Lankana vihreä 7veljestä, puikot 3,5 mm, alussa silmukoita 44, terässä 47.
Sukat onnistu ihan ok, ottaen huomioon, että neuloin ekaa sukkaa taas "aivottomasti" eli kuviot synty samalla kun neuloin. Ensimmäistä kertaa tein sukkiin kärkeen "lapaskavennukset", normaalisti teen sädekavennukset aina. Vielä ainakin sukat on napakat ja pysyy pyörimättä paljaassakin jalassa, ainut, et terä vois olla vähän lyhyempi. Ei toimi mulla se, et alottaa kavennuksen kun pikkuvarvas on peitossa, ilmeisesti mullon tavallistakin töpömmät varpaat.

Sävelletty ohje (vähän kuin pullataikinaa tekis näppituntumalla)
Koko on naisten siro 40, napakka ja istuva, vähän ylipitkä.

Luo 44 s. Jaa puikoille siten, että takana ja edessä on 10, ja sivuilla 12 (puikot on siis vähän eri tavalla kuin normaalisti sukkaa neuloessa, ainaki mulla). Neulo oikeaa 6 krsta.

Neulo seuraavaksi peruskerros:
- ensimmäiselle (1.) sivupuikolle 2o 2n 4o 2n 2o
- etupuikolle (2.)2n 6o 2n
- toinen sivupuikko(3.) kuten 1.
- takapuikko (4.) 2n 2o 2n 2o 2n

Neulo näin 3 krsta.
Seuraavalla kerroksella tee puikolla 2. kuuden silmukan palmikot ensimmäinen käännös. Palmikoissa tein itse kaikki käännökset samaan suuntaan, mutta näköä saa enemmän jos niitä taiteilee eri suuntiin.

Neulo yksi peruskerros

Neulo puikoilla 1. ja 3. neljän silmukan palmikoiden käännökset.

(Perusideana palmikoissa on se, että neljän silmukan palmikoissa käännökset on joka 4. krs. Kuuden silmukan palmikossa edessä käännökset on joka 8. krs. Näin samalla kerroksella ei koskaan ole käännöksiä kaikissa palmikoissa.)

Tätä jatketaan kunnes keskipalmikossa on neljä käännöstä ja tämän jälkeen kolme kerrosta. Lisää seuraavalla kerroksella keskipalmikkoon molempiin "juonteisiin" 1 s. (yhteensä palmikossa siis 8 s). Neulo jälleen peruskerros ja tämän jälkeen seuraavalla kerroksella lisää keskipalmikon keskelle yksi silmukka, joka neulotaan jatkossa nurjana. Tässä vaiheessa puikolla 2 on 2n 4o 1n 4o 2n.

Neulo kaksi peruskerrosta ja jätä jalkapöydän silmukat odottamaan.

Ota kantalappua varten puolet alkuperäisestä silmukkamäärästä (22 s). Tässä vaiheessa sivupalmikot halkeavat eli taaimmainen juonne katkeaa kantalappuun ja etummainen tulee jatkumaan jalkapöytään.

Neulo kantalappu ja tee kantakavennukset (korkeus 22 krs patenttina, kavennuksissa 8 6 8).

Poimi kantalapun sivusta silmukat (12 puoleltaan) ja neulo kerros. Huom. Jatka päällä koko terän neulomisen ajan kahta 4 s palmikkoa, joissa käännökset tulevat joka 4. kerros. Muualla neulo sileää oikeaa.

Tee kiilakavennukset joka toinen kerros, kunnes puikoilla on taas alkuperäinen 22 s (ne mitä kantalappuun poimittiinkin) Jalkaterän päällä silmukoita on 22 + 3.

Puikot ovat tässä vaiheessa vaihtaneet paikkaa perinteiselle sukantekopaikoilleen. (juu, mun puikot hyppii ihan itsekseen. Kerrosvaihto on kuitenkin yhä edelleen jalan alla keskellä.

Neulo terää sopiva pituus (kaikissa ohjeissa kerrotaan, että pikkuvarpaan pitää peittyä, mutta kuten sanoin, mulla ainakin tuli vähän pitkät sukat sillä tavalla mittailtuna).

Kaikenkaikkiaan 4 s palmikoiden käännöksiä on 13, nilkasta varpaiden päälle. Ensimmäinen kavennus tapahtuu siten, että kavenna ne lisätyt kolme silmukkaa pois samalla kerroksella. Tällöin palataan alkuperäiseen slmukkamäärään (22) jalan päällä ja keskipalmikko (6 s) yhtyy. Neulo välikerros tämän kavennuksen jälkeen.

Kavenna seuraavalla kerroksella 1. puikon (nyt siis varpaiden alla oleva sileä) lopussa 2 o yhteen. 2. puikon alussa ylivetokavennus,
Tee kuuden silmukan palmikkoon yksi käännös.
Neulo 3. puikon lopussa 2 o yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus.

Neulo välikerros ilman kavennuksia.

Neulo kavennukset ja neulo nyt myös jalan päällä pelkkää oikeaa.

Kavenna joka 2. kerros, kunnes puikolla on 6 s. Tämän jälkeen kavenna joka kerros.

Kun työssä on 8 s, vedä lanka niistä läpi ja päättele.

Siinäpä se.
Sovellettuna ihan perussukkaohjeesta.Olen hyppinyt yli reippaasti esim. palmikoiden tekemiset, kantalapun patentin ja kavennukset ja muut perusjutut, mutta jos niihin kaipaa ohjetta niin kysymyksiä saa esittää ja google on iloinen asia tässäkin suhteessa sekä nuo sivupalkin linkkivinkit.

4 kommenttia:

Siniset Silmukat kirjoitti...

Aivan ihanat palmikkosukat!

tikru kirjoitti...

kiitos.
Ja haaa....isotöisin neulottu lahjus on pidetty ja menossa jo pesuun asti...

särmä kirjoitti...

Siis aivan mielettömät sukat!En panisi pahitteeksi, jos ohje löytyisi jostakin;)

särmä kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. Menevät tuonne tulevaisuudessa kokeiltavien (komeaan) joukkoon:)Ei kyllä liity mitenkään tähän, mutta sain kuvat näkymään, jee!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...