sunnuntaina, kesäkuuta 04, 2006

Erään hameen synty

Toissailtana päätin viinilasillisen rohkaisemana aloittaa hameen ompelun. Kangas on perintökankaita varmaankin mummolta ja seisonut kaapissa pitkään. Verhokangas varmaankin alunperin.
Kaavojakin olisi ollut tarjolla, mutta iski aivan totaalinen laiskuus; ei vihti piirtää. Kaivelin mukavan, käytössä olevan farkkuhameeni pesukorista ja iskin sen kankaalle. Ensin leikkasin tulevan helman - kankaanlevyinen kappale 58 cm korkeana. Vyötärö-lantiokappaleen leikkasin farkkuhameen mukaan, korkeutta satunnaisen arvion mukaan 12-14 cm. Pienesti kaarevuutta ja etukappaleen madaltaminen edestä. Sivusauman ompelu. Siinä se.

Seuraavaksi tarvitsin toisen viinilasillisen. Vekityksen aloittaminen oli ärsyttävä ajatus, joten kattelin samalla elokuvaa kun napsin nuppareita kiinni. 1,5 cm syvä ja etäisyyttä 3,5 cm. Yllätys oli suuri, kun heti ensimmäisellä kokeilulla vekitetyn helman pituus oli jokseenkin yhteensopiva lantiokappaleen kanssa. Vekkien ompelu kiinni.

Taas kasa nuppareita ja edellisen viinilasillisen loppu (isot lasit). Lykkäsin lantion ja helman yhteen ja mallasin peilin edessä. Ihan liian pitkä. Polvipituus oli tarkoitus saada. Uusi vekkien ompelu kiinni kymmenen senttiä alempaa. Tässä vaiheessa (viinistä rohkaistuneena) jätin nupparit jo pois ja kiskoin vain silmämääräisesti vekit kohdalleen ensimmäisen ompelun avulla.

Osui ja upposi.
Leffan seuraaminen jatkui ja kolmas viinilasillinen kaadettiin. Mainoskatkolla kävin ompelemassa lantiokappaleen ja helman yhteen. Mallailu peilin edessä ja sivusauman surauttaminen melkein ylös. Vetoketju piti tässä vaiheessa kaivella varastoista ja ommella myös kohdalleen. Liian löysän lantiokappaleen korjasin reiluin muotolaskoksin - kaksi eteen ja kaksi taakse. Samalla lantiokappaleen kaarevuus lisääntyi mukavasti.

Melkein valmista. Helman pituuden säädin painokuvion valkean raidan mukaan, ompelu meni sujakasti ilman nuppareita (niitä ei enää ollut mailla halmeilla ja huiskaisin vain kädelläni moisille välineille). Vyötärökaitaleen huolittelun olis toki voinut tehdä siististi vastakappaleella, mut evvk enää tässä vaiheessa vaan satiinikanttia taas loputtomista varastoista ja surautus (mitkä nupparit).

Hame silityslaudalle ja rauta kuumaksi. Samalla katkoin hieman lennokkaasti langanpätkiä (ei tullu onneks osumia kankaaseen). Sileä hamonen näytti Tosi Hyvälle peilin edessä mallatessa varsinkin kun malli oli viehättävä, kaunis ja ihana (kolmas viinilasillinen oli lopuillaan).

Uni ja rentous voitti. Seuraavana aamuna hame näytti yhä ihan mukavalle, joten se sitten päätyi kevätjuhlaan päälle ja tulee kesähameena käytettyä ihan arjessa.

Mitä tästä opimme?
Viinilasillinen tai pari tekee ompelusta huomattavasti mukavampaa, saumoista suoremmat ja nuppineuloista turhat.


****

Pakko laittaa tähän ylös just nyt idea tauluihin (Tilassa maikkarilta) vaneri - listat taakse - maalaus yksiväriseksi pohjaksi - kuviointi päälle painamalla tjv. pitsi jne. Useita vierekkäin seinälle.

BTW kaloja kasassa 72 ja puoli.

13 kommenttia:

joko kirjoitti...

kiva kesähame! aivot oli narikassa kun viimeksi ompelin. pitäisi itsekin rueta juomaan viiniä ommellessa, sujuisikohan se sitten vähän paremmin?

Jatta kirjoitti...

Aivan mahtava hame! Just jotain samantapaista haluttais surautella itekki. Oon ihan samanlainen yleensä kaikissa ompeluksissa, saksia vaan vähän rouheemmalla kädellä ja nopeat liikkeet :) Joskus tulee onnistumisia, usein joutuu myös purkaileen.. siks mulla varmaan on kolme ratkojaa?

Katja kirjoitti...

Kiva kesähame sinulta syntyi viinihumussa. Itselläkin on tarkoits saada muutama hame tehtyä, mutta on tyssännyt ihan alkumetreillä kun kankaan leikkaaminen on niin tylsää...

Maiju kirjoitti...

Muistanpa seuraavalla ompelukerralla tuon viinin...

neja kirjoitti...

Ihan tosi nätti hame:) Ite onnistun tekeen vaan ihan kummallisen muotoisia hameita ilman kaavoja.

Mermaid kirjoitti...

Kaunis kesähamonen! Itselläni tuo viini & käsityö -yhdistelmä yleensä tuottaa vain omituisia virheitä tekeleisiin, joita sitten seuraavana päivänä posket punaisina korjaillaan (mikäli ne ovat vielä korjattavissa)... ;-)

Anu kirjoitti...

Aivan täydellisen ihana hame! Mie en kyllä sais tuollaista aikaiseksi "huolellisesti" tehtynä, saati sitten viinipöhnässä :)

meemu kirjoitti...

Mulla on kaikki ompelut edelleen siinä suunnitteluvaiheessa (olis kiva, voisin tehdä, pitäisi tehdä, jos vaikka joskus, sit kun ehdin)... Pitäisiköhän käydä hakemassa pullo viiniä;)) Hame muuten on tosi nätti!

tikru kirjoitti...

Kiitos kehuista, hame on nytkin päällä. Viinihuurussa ommellessa ja kankaita leikatessa ilman kaavoja on sitä kangasta syytä olla vähän ylimääräistä, ei haittaa vaikka menis uusiks :).

Carita kirjoitti...

Ihana kesähame! Minen kyllä onnistu ilman kaavoja tekemään minkäänlaista vaatekappaletta...

Mielitty kirjoitti...

Todella nätti ja siistin näköinen hame. Hyvä, että joku muukin ottaa "neuvoa-antavaa" käsitöitä tehdessään.;)

k2o kirjoitti...

iiihana ja huoleton hamonen :)

Vilma kirjoitti...

Siis nythän mä vasta tajusin mistä mun satunnainen epäonni ompeluprojekteissa johtuu: nestetasapaino ei oo ollu kunnossa --> ens kerralla korkkaan ennen kuin leikkaan. :) Ompelukoneajokorttiahan ei laiteta viranomaisten toimesta kuivumaan, vaikka oiskin vähän maistanut ennen ajamista, eikö? :D

TOSI HIENO HAME, kyllä kelpaa tolla tepastella kesäisillä kaduilla! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...