torstaina, heinäkuuta 06, 2006

Ei tyhmä ole se, joka pyytää vaan se, joka maksaa

Uusi Knitty on ilmestynyt. Vakuutuin viimeistään nyt siitä, että en halua olla enää silmään pissittävä tyhmä, joka maksaa "kotimaisista käsityölehdistä".

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä en ymmärrä mitä vikaa näissä kotimaisissa lehdissä on. Joka puolella haukutaan kotimaista langanvalmistajaa Novitaa eikä suunnittelijatkaan saa kaipaamaansa arvostusta. Toki jokainen mielipide on arvokas, mutta tuntuu että täällä blogimaailmassa saa enemmän arvostusta mitä enemmän moittii kotimaisia tuotteita.

tikru kirjoitti...

No, jos vertaa Knittyn sukkaosastoa ja viimeisimmän SK:n sukkaliitettä niin näkee jo vastauksen.

Sitäpaitsi, ei kyse ole siitä, etteikö olis kannatusta kotimaisuudelle, mutta kun niidenkin lehtien kotimaiset mallit suurin osa on kansainvälisiltä markkinoilta, netistä on voinut bongata jo pitkän aikaa samat mallistot ja ohjeet. Ja taas ne kotimaisten suunnittelijoiden mallit kiertävät sekä Novitan, SK:n sekä Modan. Eli samat-samantyyliset eri värein tehdyt mallit on edessä joka lehden avauksella.

Ehkä kotimaiset lehdet panostavat helppoon, yksinkertaiseen ja aloittelijankin toteutettavissa oleviin malleihin. Mutta tosiasia on, että on paljon neulojia, jotka hakevat Haasteita isolla H:lla. Ainaoikein on toki haasteellista, mutta puuduttavaa.

Novitan langoissa osassa on vikaavikaa, mutta positiivisiakin kokemuksia löytyy, mistä olen myös ilmaissut mielipiteeni, kuten myös alla olevassa Modan selailussa kerroin positiivisiakin..jopa pyrin etsimään moisia.

Ja mitä tulee arvostuksen hakemiseen.. tuota, mikäli arvostelet mun bloggaamista, teethän sen nimimerkin takaa, et anonyymisti. En hae arvostusta, ilmaisen mielipiteeni ja kerron kokemukseni. Perseennuoleminen ei kuulu toimintatapoihini. Jos ei kiinnosta lukea, niin selaimessa on nappuloita moniakin ja hiirelläkin pääsee pois.

Ärh.

Anna kirjoitti...

Oikein! Hyvä Tikru!

Susanna kirjoitti...

Samaa mieltä Tikrun kanssa, jälleen.

Noissa lehdissä on vähän sama juttu kuin ompelujutuissa: monet on multa kysyneet että miksi aina mollaan SK:n malleja jne, kun onhan ne ihan kivoja. Mutta kun ihan kiva ei oikeesti riitä siinä vaiheessa kun on parempaakin tarjolla.

Materiaalit on nykyään niin kalliita, että ymmärrän kyllä oikein hyvin että ihmiset haluavat laatua sitten myös neulemalleihin. Ja kyllä mua ärsyttää, että käytetään Voguen kuvia, mutta vaihdetaan lanka seiskaveikkaan - mistä ei ole edes kuvankaltaisia värejä tarjolla.

Mun mielestä on käsittämätöntä että lehdet eivät tunnu tajuavan nettiyhteisön voimaa ja tarjontaa. Ehkä kyse on juuri siitä mitä SK:n päätoimittaja jossain vastineessaan sanoi, että ei netti ole uhka heidän myynnilleen.

routa kirjoitti...

kiva, kiva, vedetäänkö tukasta. ei vaiskaan. allekirjotan saman että netistä löytää paljon kivoja ihania malleja ja ilmatteeksi. joskus tulee todella tuskastuminen siihen että samaa mallia eri väreillä tai hihanpituutta muuttamalla tarjotaan lehdestä toiseen. ja erittäin turhauttavaa on se että kuvan neule on jostain langasta ja ohjeeseen on laitettu jotain muuta, jälki ei näytä samalta, pahimmassa tapauksessa koostakaan ei tule oikea vaikka mitenkä tiheys olis oikea.
kyllä aina välillä näistä meidänkin lehdistä löytyy hyviä malleja, muistan että joskus vuosia sitten jätti tietyn numeron ostamatta kun tiesi ettei siihen aikaan vuodesta löytynyt itelle sopivia malleja. ja kyllä mun mielestä näissä blogeissa mainostetaan tasapuolisesti lehtikatsauksissa hyviä että huonoja malleja.
ja todellakaan jos joku blogi ei mielytä, niin eihän sitä ole pakko lukea, blogaajahan kertoo oman mielipiteensä, tuskin hakee lisäarvostusta. tai mä olen sitten niin tyhmä etten ymmärrä lukea näitä sillä silmällä.
mulla pääsyy näiden blogien lukemiseen on se, että näkee mitä muut ovat tehneet, saada kivoja vinkkejä, löytää uusia linkkejä, ja ennekaikkea havaita että on muitakin lankahulluja olemassa, ja että on nuoria ihmisä jotka osaavat tehdä ja arvostavat käsityötä. ja mulla ei oo blogia sen takia että mulla ei ole asiaa tarpeeksi laittaa blogiin, eikä ehkä aikaakaan, taitoa vois löytyä muttei innostusta. ja mulla on aina sama nimimerkki kommentoidessa.
ja anteeksi Tikru jos kulutin liikaa sun "palstatilaa", saa poistaa jos häiritsee

tikru kirjoitti...

routa
:) Ei tää mun elintilasta ole pois.. Bittiavaruus on aukkoja täynnä, joten ei kun täyttöön ja käyttöön.

Villasukka kirjoitti...

Tikru puhuu asiaa! Netistä löytää kaiken jo kauan ennen suomalaisia lehtiä. ja suomalaiset lehdet ovat kamalan kalliita.

Villasatu kirjoitti...

Tietty suomalaisissa lehdissä on se mukava juttu että ohjeet on suomeksi. Ja kannustaakseni suomenkielisiä ohjeita ostan edelleen näitä suomalaisia lehtiä.

Mutta... ois kyllä mukavaa jos malleissa olis jotain vaihtelua ja jos mallit joskus olis myös tarkoitettuja muillekin kuin aloittelijoille. Itselle nyt tulee haettua ohjeet netistä, ja sitten niistä ulkomaalaisista lehdistä, kun vaan sellaisen käsiinsä saa, ne kun on enemmän mun maun mukaisia.

Ja näiden kotimaisten lankojen laadusta sitten... aninharvoin ulkomaisesta langasta löytyy solmuja kun taas Novian langan vyötteessäkin niistä varoitetaan. Sekin on totta että joidenkin Novitan lankojen käytönkestävyydessä on toivomisen varaa. Toisaalta, Novitan Teddy on yksi lempparilangoista, siitä tehdyt neuleet on lämpimiä ja pehmoisia.

Ugh, olen puhunut ;-)

Katjal kirjoitti...

Itse tilaan kyllä jatkossakin kotimaiset lehdet, vaikkei esim. SK:ssa toisinaan ole kuin ehkä yksi kiinnostava malli. Mutta useimmiten löytyy kyllä paljon ihania malleja, aika vaan ei tahdo riittää kaikkeen. Ulkomaiset (netti)ohjeet ovat tietty ihan eri plateetalta, mutta hyvä, että suomenkielisiä lehtiä löytyy, netistä ohjeita ja ideoita hakevat taitavat vielä kuitenkin olla aika marginaalinen neulojaryhmä Suomessa. Viime aikoina on kyllä itsekin tullut neulottua paljon enemmän nettiohjeilla, kuin suomalaisten lehtien ohjeilla:)

Tellu kirjoitti...

Yrittäjän puoliso pyrkii suosimaan suomalaista ja ostamaan kotimaista, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia. Ja toisinaan hinta-laatutietoisen valinta kallistuu ulkomaisen vaihtoehdon puolelle. Jokaisella on kuitenkin tietyt arvot, joita pyrkii elämässään toteuttamaan. Palveluissa on helpompaa tukea pienyrittäjyyttä esim. ostamalla langat erikoisliikkeistä (vaikka, ne siellä jonkun sentin tai euron enemmän maksaisivatkin), niin lankakauppias saa toimeentulon. Mutta kyllä se kotimaisuus herättää tunteita, se on selvä, ei tarvitse kuin palauttaa mieleen, miten Saimi Nousiaisen kävi Marimekko-jutussa.

Kati E kirjoitti...

Mä olen kyllä samaa mieltä Tikru sun kanssa. Ja Suskin siinä, että ihan kiva ei riitä, ainakaan mulle. Vähän sama on se, että me ostamme uuden auton jos haluamme, vanha on ihan kiva, mutta jos haluamme vaihtaa niin vaihdamme ja that´s it!

Helminalle kirjoitti...

Monipiippuinen juttu, eikä oikein onnistu laajempi katsaus asiaan näin pienessä kommenttilaatikossa.

Tunnustaudun kyllä henkilöksi, joka ostaa yhä edelleen kotimaisia neule- ym käsityölehtiä.
En silti mielestäni ole "silmiin pissittävä tyhmä" :D tai ehkä olen, mutta meitä on kyllä edelleen aika paljon.
Sellaisiakin käsityöihmisiä löytyy, joilla ei ole mahdollisuutta ja/tai kiinnostusta etsiä ohjeita netistä vaan paperille painetut suomenkieliset ohjeet ovat edelleen ykkösinspiksen lähde.

Netti on tietysti erittäin ok ja yhä tärkeämpi tiedon ja innoituksen lähde myös käsityöihmisille.
Mun mielestä suurin anti täällä on monipuolinen käsityöntekijöiden ja mielipiteiden kirjo, mutta esim. uusimman Knittyn tilpehööriohjeista en itse löytänyt yhtään mitään (uutta). (jos joku muu ideoi, saatan kyllä muuttaa eo. mielipiteeni alta sekunnin ;))

Mielenkiintoiseksi koen lähinnä sen, miten jokseenkin samat mallit näyttävät niin monien mielestä hyviltä vasta sitten, kun ne löytyvät ulkolaisista (netti) lehdistä.

Makuja on monenlaisia ja onneksi malleja ja ohjeita kuitenkin taitaa löytyä meille kaikille, kun vaan osaa etsiskellä ja vielä itsekin ideoida.

Mulle on myös osittain periaatteellinen juttu kannattaa suomalaista työtä ja yrittäjyyttä - ei nyt pöljyyksiin asti tietenkään, mutta ensisijaisesti.

No tässä nyt tällainen pintaraapaisu sinänsä mielenkiintoisesta aiheesta. Enemmänkin voisi jaaritella, jos helle ei pehmittäisi aivoja entisestään :D.

tikru kirjoitti...

Helminalle, en toki tarkoita, että kaikki, jotka ostavat kotimaisia käsityölehtiä ovat silmään pissittävän tyhmiä.. :)

En, tarkoitin sillä itseaäni. Nimittäin olen todennut tämän saman asian useamman kerran itseni kohdalla; En yksinkertaisesti löydä noista kotimaisista mitään uutta ja mielenkiintoista. Tai löydän, koko kevään saldo taitaa olla nuo Rowanin tilkut SK:sta ja Novitasta hattu. Modat olen ostanut kaikki, Novitaa puuttuu yksi ja SK:t selaillut muualla.

Eli kallista on kun laskee noille Rowaneille hinnan.

Ja.. Rowanin tilkutkaan eivät ole kotimaisen suunnittelijan kädenjälkiä.

Toivon lähinnä sitä, että kotimaiset lehdentekijät, neulesuunnittelijat jne havahtuvat, ottavat lukijoiden ja Jopa bloggaajien toiveita huomioon. Pysyvät hetkessä kiinni ja havahtuvat siihen, että tarvetta on muullekin kuin taikajakulle ja lepakkohihalle.

Ei ole kyse siitä, että suomalainen olisi jotenkin huonompaa tai netissä olisi kaikki parempaa ja ihanampaa. Ulla on hyvä todiste kotimaisesta ilmaisesta nettilehdestä, jossa on päteviä ohjeita, hyviä malleja ja juttuja. Toisaalta taas ulkolaiset lehdet ovat vallan mainioita, siirtynen yhä enemmän Phildarin yms. pariin, sillä mä en halua maksaa turhasta.

Toki mielipide-eroja, mutta on turhan suoraviivaista vetää tästä johtopäätös mun mielipiteistä suuntaan:
"Kaikki mikä on ulkolaisissa nettilehdissä on kuul ja kaikki mikä kotimaisissa käsityölehdissä on syvältä".

PS. Seiskaveikasta talvella neulotut villasukat on törkeässä kunnossa. Se laadusta.

tikru kirjoitti...

PS2. Uudesta jättiraidasta aion tehdä piiiitkät sukat. Jättiraita nimittäin on kestänyt käytössä.

(Oli ihan pakko jatkaa)

Helminalle kirjoitti...

Hmmm, et varmaan tarkoittanutkaan, mutta tuo lause nyt vain kuulosti vähän siltä, että /ne jotka ostavat kotim. lehtiä ovat niitä silm.piss.tyhm/ :D. tavallaan siis kolahti, vaikkei näin karskia tätiä pelästyttänytkään :D.

No, se siitä, en todella itsekään varauksettomasti tykkää kaikesta kotim. enkä toisaalta epätykkää kaiksta netissä. Päinvastoin, yritänhän itsekkäästi poimia kaikesta parhaat päältä..

ömh, kaiken kaikkiaan eri tahot kait täydentävät toisiaan ja onneksi meillä on valinnan varaa.

Se, miten kotim. lehdet saisi enemmän ajan tasalle, on kyllä älyttömän mielenkiintoinen kysymys. (ja edelleen musta on mielenkiintoista se, että kun pidin tässä pari vuotta neulomistaukoa (paitsi villasukkia) niin sinä aikana ilmestyneissä lehdissä on ollut älyhyviä ohjeita, ne vain näyttävät tulevan suosioon jollain viiveellä.
Ja enivei, joka lehdessä tuntuu olevan noin vuosi-pari kiertoa, sitten voi pitää jonkun vuoden tauon, koska melkeinpä lehti kuin lehti, jopa suosikkini Ottobre toistaa parinvuoden takaista itseään enkä tarvitse sitä enää.

Olisi muuten tosi mukavaa päästä joskus tapaamaan livenä neulojia ja jutella vaikkapa tästä aiheesta ja siitä, löytyisikö jotain apua asiaan.
Ullaa odotellessa :), lämpöistä kesää :)!!

Niin ja onneksi on tämä vertaisryhmä, ettei tarvitse ihan kaikkia (susi)lankoja itse testata - enää!!
Eläköön siis hyvä neulenettiväki!

tikru kirjoitti...

Helminalle... Olen savolainen. Lukijalla vastuu ;) Suurin osa blogini postauksista on mua itteäni, kaikki itsas. En arvostele, arvioi toisia ihmisiä, bloggaajia ihmisinä. En arvostele muutenkaan. Voin arvioida käden jälkeä tai työn tekemistä, kuten tässä arvioin lehtialan ihmisten käden jälkeä.

Mielenkiintoista, että mainitsit tuon livenä neulojia jne.. Mutta täällä netissähän me olemme. Toki live on hieman eriasia, mutta jos esmes lehdet ovat hereillä, niin palautteen saa täältä välittömästi.
jos itse tekisin käsityöalan julkaisua niin viettäisin aikaani paljon tutustumalla asiakaskuntaani, myös täällä. Varsinkin kun tulevaisuuden potentiaaliset käsityöntekijät käyttävät tietokonetta ja nettiä yhtä suurena työvälineenä kuin saksia.

Eikä internet ja lehdet ole toisiaan poissulkeva, kyllä mäkin ostan lehtiä, jos niissä on jotain mikä saa mut ostamaan ne. Ei pelkkä nimi ja kannessa teksti "käsityölehti". Tähän asti kun se on mennyt aika pitkälle noin.

Tämä on ollut mielenkiintoinen keskustelu ja selventänyt omiakin näkemyksiä.

Jepy kirjoitti...

Ei mun mielestä tuo Knitty edes ollut niin hyvä, että sitä kannattaisi kovin hehkuttaa. En peruuta suomalaisten käsityölehtien tilausta, vaikka joka numerosta ei tehtävää löytyisikään.

Helminalle kirjoitti...

niin, tarkoitin oikeastaan sitä, että mielnkiintoista keskustelua olisi kuitenkin helpompi jatkaa suusanallisesti kuin näin kirjoittamalla, jolloin sanottavaa ei millään saa ensinnäkään tiivistettyä eikä myöskään niin selkeäksi kuin toivoisi.

Lisäksi itseäni häiritsee toisen blogiin kommentoiminen näin pitkästi ja useasti - ikään kuin olisin nyt juuttunut jotenkin vatvomaan, saati kinastelemaan asiasta.
Siksi valitettavasti mun osalta keskustelu jää pahasti kesken :).

Tuosta palautteesta lehdille sanoisin vielä, että netissä on nykyisellään kuitenkin mielestäni edustettuna melko suppea neulojajoukko, niin kunnioitettava määrä kuin meitä täällä jo onkin.
Kaikkien mielipiteitä toki kannattaisi kuulostella :).

tikru kirjoitti...

Jepy, mielipideasioita. Toiset tykkää ruisleivästä toiset kaurasta. Mä taas löydin Knittystä useammankin kiinnostavan ja toteutettavan mallin..Joten hehkutan. Sitäpaitsi lehdistä maksan, Knittystä en.

Enkä toki Knittyn perusteella mitään peruisi, mutta kyse onkin yleisemmästä ilmiöstä.


Helminalle, juu, tää alkaa mennä jauhamiseksi, mutta mä taasen olen sitä mieltä että enenevissä määrin neulojia on netissä (mutu-pohjalla). Ja tulee jatkossa olemaan vielä enemmän. Emme ole pelkkä sivuilmiö edes Suomessa, ja kansainvälisesti lienee turha edes mainita muuta kuin neuleolympialaiset, niin ehkä näkee sen valtavan ihmismassan, joka vaihtaa ajatuksiaan, mielipiteitään, ideoitaan ja keksintöjään vapaasti internetissä.

Ja toisaalta, on hienoa, että lehti menee jokaiselle tilaajalle, sellaisellekin joka ei netissä ole, mutta eikö heillekin voisi tarjota jotain muuta kuin sitä samaa parin vuoden sykliä, kun kerta muutakin on tarjolla.

22:28
Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...