lauantaina, marraskuuta 10, 2007

Hyvä laukku?

Mulla on suhtautumusongelmia laukkuja (etenkin neulottuja) kohtaan, oon kranttu ja varsin ei-naisellinen laukkuineni. Yritän nyt muuttaa käsitystäni erityisesti neulomalla toteutettujen laukkujen suhteen.

Mietin mikä tekee arkipäivän käyttöön tarkoitetusta laukusta hyvän? Millaiset ovat hyvän ja toimivan laukun ominaisuudet? Miltä laukun pitää näyttää, jotta se miellyttää silmää?

Entä sitten neulottu laukku, millainen on hyvä, kaunis, toimiva neulottu laukku, kassi? Mihin sitä voi käyttää, ihan oikeasti?
(ai mikä suhtautumisongelma)

Auttakee :)

Only Finnish today, some thoughts about bags and what kind is the real good bag.

1st readyEka säärystin on valmis, seuraavaksi tavoista poiketen puikoille punaisen villiksen hiha. Lisää WIPsejä, tosin kiristää vähän korvien väliä tää tapa neuloa :)

The 1st leg warmer is ready. Next red cardigan's sleeve. More WIPs, not so sure about this way to knit many projects together :)

9 kommenttia:

Raglana kirjoitti...

Arkinen laukku saisi suojata tavaroita näillä räntäkeleillä ja olla riittävän tilava, ja sisällä taskuja/osioita, joissa sisältö pysyy järjestyksessä. Ainakin huovutetut kassit ovat aika sateenpitäviäkin, jos ei kauan joudu sateessa olemaan.

Kassimalleissa avonainen suu on minusta hankala, saisi olla veskari tai läppä. Reppumallisia huovutettuja laukkuja on näkynyt netissä, jotkut aikas kivojakin. Sellainen olkareppu, joka oli taannoin muodissa, saattais olla kiva.

Mulla on iso, huovutettu kassi, jonka tein kauppakassiksi. Toimii hyvin. Blogissa kuva ja speksit.

Jossain blogissa näin huovutetun kassin, jossa toinen olkahihna oli lyhyt, ja pitempi pujotettiin siitä läpi, siis vain yksi hihna olalle, ja samalla kassikin oli "kiinni". Näytti kivalta ja hiukan erikoiselta.

Susanna kirjoitti...

mä oon kyllä vähän huono vastaamaan tähän kassiasiaan... mut yritetään. huovutetuissa kasseissa ongelma mun mielestä on se, että ne haisee pahalle jos sataa. Muissa langoissa usein ongelmana nyppyyntyminen/karvaaminen. Puuvillasta varmaan sais kivoja mut se taas venyyyy.

En tiä. Vuori ainakin pitää olla ja jämäkkä. Ja kantohihnat niin, että neule ei veny vaan hihnat kiinni vuoriin ja jos kahvassa on neulos niin vain koristeena. Ja tosiaan kassi pitää saada kiinni.

Ne kassit missä on tavallinen puuvillainen "kauppakassi" päällystetty neuleella, on aika jees. Ja pienempänä käsiveskana esim Sophie on kiva, mutta noin muuten mä oon kyl sitä mieltä et neuleet neuleina ja....

toi säärystin näyttää kivalta!

hanna-h kirjoitti...

Mulla on myös kovin epäluuloinen asenne neulottuja laukkuja kohtaan, vaikka laukuista muuten niin paljon pidänkin. Tahtoisin neuloa laukun, mutta en vuorittaa (koska en vaan osaa..) Ja neulottu laukku ilman vuorta usein venähtää muodottomaksi. Ehkä virkaten onnistuisin paremmin?
Omat laukut yleensä kulkee olalla ja niissä on kaksi kantohihnaa.

iona kirjoitti...

Mulla on kanssa vähän suhtautumisongelmaa, mutta voin kuvitella että myös neulomalla pystyy tekemään kivan. Aika monista blogeissakin nähdyistä neulotuista laukuista en itselläni pitäisi, koska ne vaikuttavat joko epäkäytännöllisiltä tai ylisöpöiltä.

Arkikassin pitää olla etenkin tilava, tarkoittaa sitä, että ainakin A4-kulmalukkokansion pitää mahtua mukaan. Neulotun laukun pitää oletusarvoisesti olla vuoritettu, että tavarat pysyvät suojassa. Laukussa pitää olla olkahihna(t) tai riittävän isot kahvat joista mahtuu käsikin läpi, en tykkää käsikahvoista kanniskelusta.

Mun laukku ei saa olla liian piiperretty, prinsessamainen tai romattinen, pitsi tms. saattais EHKÄ mennä jossain pienessä juhlalaukussa tietynlaisen puvun kanssa mutta muuten nou thänks. Väriä puolestaan saa olla, muttei ole pakko. Yksinkertainen on kaunista -mantra toimii laukussakin.

Vilma kirjoitti...

Mulle hyvän arkilaukun määrittäviä juttuja on esim. seuraavat:
- tarpeeksi tilava, niin että sinne mahtuu A4-arkki taittamatta.
- riittävästi taskuja, niin että tavarat ei seilaa sikinsokin kassin pohjalla.
- jonkinmoinen sulkemismekanismi.

Neulotun laukun kanssa kantsii ottaa huomioon vuoritus: neule kun tuppaa helposti venymään, jos kassissa olevat tavarat on neuleen varassa. Eli vuorista kannattaa tehdä riittävän kestävä ja neulottua ulkokuorta pienempi, jotta neulepinta ei veny. Samoin kahvat kannattaa mun mielestä kiinnittää vuoriin, tai siis että ne tukeutuvat pääosin vuorikankaaseen.

Anne K-R kirjoitti...

Arkiveskan pitäisi olla suht yksinkertainen, suljettava ja materiaaliltaan kestävä ja helppohoitoinen. Itte suosin melko pieniä laukkuja, mut tilannehan sen tietty määrittelee, minkä kokoinen laukku on milloinkin tarpeen.

tikru kirjoitti...

Kiitos kommentoineille. Pohdinta jatkuu ja ajatusmaailman muokkaaminen myös. Saa nähdä onnistuuko.

raglana, tuo tavaroiden suojaaminen just on musta se neulelaukkujen ongelma. Ja sit mullon hassu käsitys, et huovutettu laukku on liian kuuma kesällä :)

Susanna, vähän sama ajatus noista neuleet neuleina jne. Siks mietinki, et millanen se neulottu laukku olis, joka kumois es vähän tuota ajatusta.

Hanna-h, vuorittaminen on helppo alottaa vaikka neliön muotoisesta laukusta tjv. Mä oon surautellu ompelukoneella tyynesti neulotut ja vuorit kiinni toisiinsa.

Iona, vilma ja anne, tuo koko on kans aika tärkeä, arkikäytössä pienempi ku a4 on aika lompakko-puhelin-kannin, jonne ei muuta mahdu. Toisaalta ehkä ei joka päivä tarvia sitä kolvia, paristoja, poranteriä jne raahata käsiveskassa (kaivelin noita viime viikolla laukusta).
Rimpsurampsut ei myöskään oo mun tyyliä yhtään.

Markka kirjoitti...

Arkisessa laukussa on joku sulkemismekanismi, napit...vetoketju. Mun laukut ainakin jostain syystä pyörii lattialla.

Vuori on ehdoton. Vaikka kuinka tukevaksi huovuttaisikin laukun, niin avaimet tuntuu aina menevän läpi.

Kangas myös kassin kahvaan, ne venyy joka tapauksessa.

Ja sellaiset kassit jotka menee olan yli, mutta ei kuitenkaan ole liian pitkiä ettei niitä voisi yhdellä olalla kuljettaa, on parhaita.

Ja mäkään en kauheesti tykkää mitään söpöstelyjä käyttää. Yksinkertainen on usein kaunista.

Lotta kirjoitti...

Hoh! Kerranki kysymys suoraan mulle (miks ei nyt ollu arvontaa, dang :) ). Rakastan laukkuja, mutta kaikista parhaita on yksväriset, tukevat laukut (ei mitään lörppänöitä, ne menee hc-käytössä heti rikki) joissa on pari, kolme sivutaskua sisällä tai ulkona. Henkilökohtanen suosikkivärini on punanen, mutta se nyt lienee hyvin subjektiivista :). Ja sivutaskujen on hyvä olla sellasia, ettei niistä putoa tavarat, mutta sellasia, että niihin pääsee helposti käsiks. Ja sitten kaiken kruunu ois joku kiva juju, mutta siitäki on paha antaa neuvoja, kun maut on niin yksilöllisiä. Vaikka kontrastiväriset tereet, kiva vuorikangas (vuorikangas on hyvä tekijä lörppänyyden torjumisessa), irrotettava koriste. Ja tosiaan, näin räntäkeleillä on ihan kätevää, jos laukkuun ei sada suoraan sisään, eli että sen saa suljettua. Olikohan näistä neuvoista nyt mitään apua loppujen lopuks, hyvin yleisiä... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...