lauantaina, helmikuuta 05, 2011

Luottamuspula suomalaiseen?

Jopa itseäni hieman hämmentää oma suunnaton pettymys Suuri Käsityö -lehden Zimmermann-episodin kanssa. On se lopputulema mikä tahansa ja reagoipa firma(t) miten tahansa, niin olen jotenkin menettänyt luottoni kotimaisuuteen. Olen aina yrittänyt arvostaa suomalaista laatutyötä, suomalaisten tekemisiä ja sanomisia, luottaa niihin ja pitää suomalaisen sanaa luotettavana. Niin se on perinjuurin kasvatettu minuun. Se luottamus kotimaiseen työhön.

Käsityöalalla etenkin odottaa näin pienessä maassa, pienissä piireissä jonkinlaista solidaarisuutta, puskettaan ylöspäin toinen toisiamme. Alan lehdiltä odottaa sitä, että tuodaan esille kotimaisia osaajia ja ulkomailta makupaloja, taitavia maailmankuuluja tekijöitä, jotta voidaan oppia uutta ja nähdä vähän laajemminkin asioita. Lisätä tietoa ja tietoisuutta.

Ja sitten se matto pyyhkäistään jalkojen alta. Ihan vain unohtamalla mainita suunnitellun neuleen alkuperä, vai "unohtamalla". On se laillisesti miten tahansa (ne pienet muutokset ohjeessa, jotta..jnejne.) niin moraalisesti jotenkin luopiomaista, jopa ällöttävää kikkailua. Ilmeisesti virheistä ensimmäinen ei ole Ehkä tapahtunut toimituksessa vaan neuleen langat kustantaneessa ja neuleen neulottaneessa firmassa Teeteessä? En tiedä. Aivan sama, mutta kuten Annash keskusteluissa sanoi:
"SK:ssa ollaan ammattitaidottomia - alan ammattilaisen tulisi olla perillä oman alansa asioista paremmin kuin keskivertopulliaisen ja jos neulomisesta ammattikseen kirjoittava ei tunnista EZ:tä, niin minusta se on ammattitaidotonta - tai sitten moraali on löyhällä ja tietoisesti plagioidaan muiden ohjeita. Se, että kotimaisen neulemalleja tuottavan lehden toimittaja tai mallikirjoittaja istuu ja pähkäilee, mitä ohjeessa voitaisiin muuttaa, jotta ei ihan suoraan voida syyttää kopioinnista, on minusta todella iljettävä ajatus.
Summa summarum: lehti on minusta toiminut joko ammattitaidottomasti tai vailla etiikan häivää. Haluanko kannattaa tällaista toimintaa? En todellakaan."

Mielenkiintoista on se, että muutenkin keskusteluista henkii pöyristynyt ällistys sekä harmi siitä, että miten tällaista voidaan tehdä yhä ja edelleen. Asiakkaiden aliarviointia ainakin tapahtuu rankalla kädellä. Moni on myös pettynyt siihen, että hei, meiltä täältä Suomesta osataan tehdä moista, toki tapahtuu muuallakin, mutta ehkä se kansallisylpeys taas koki kolauksen. Jotenkin vielä ehkä sen oikean unohtamisen voisi antaa mennä läpi sormien ammattitaidottomana mokana, jos lehti tekee korjausliikkeen seuraavassa numerossa, mutta kerää aukipyöriteltyä näyttää siltä, että tämä olisi jopa tahallista, harkittua. Noloa varastamista?

Mitenhän käy mainostajien osalta? jos itse mainostaisin ko. lehdessä, niin saattaisin vaikka vetää mainokseni pois. Tämäkään ei liene ihan utopistinen ajatus enää, tämän päiväisten keskustelujen perusteella.

Olen sydämistynyt. Ihan totaalisesti. Ja äänestän rahoillani, niin kyseistä julkaisua kuin langantoimittajafirmaakin kohtaan.

EDIT: Asiasta tietämättömille, viimeisimmässä Suuri Käsityö -lehden numerossa on yksi malli, joka on lähes identtinen kopio vuonna 1968 julkaistusta maailmankuulusta neulemallista, jota mm. Ravelryssa on kirjattu projekteihin yli 13600 kpl ja siitä on keskusteluja yli 1000 kpl. Lehdessä ei ollut mitään mainintaa mallin alkuperästä tai luvasta käyttää ko. mallia. Asiasta on otettu yhteyttä sekä SK:een, että alkuperäisen mallin suunnittelijan Elizabeth Zimmermannin perustamaan firmaan Schoolhouse Pressiin.

22 kommenttia:

tea kirjoitti...

<3 JUST NIIN!

Suvi kirjoitti...

Hyvä Mari! Samaa mieltä! Vaikka mun täytyy sanoa että olisin ollut yllättynyt jos lupa olisi ollut. Olen nähnyt niin monia kopioita neulelehdissä ja lankafirmojen lehdyköissä, ettei tällainen enää yllätä.

mokkakissa kirjoitti...

Tällä kertaa eivät selvästikään tajuneet minkä sortin neulepyhimykseen kajosivat... Muutenkaan eivät tunnu noissa lehdissä tajuavan miten neulojien tieto kulkee nykyään. Lehdet laahaavat valovuosia jäljessä, siis nämä kotimaiset...

Ixu kirjoitti...

Jollen olisi heti tilauksen laskun saavuttua ja sen maksettuani käynyt samalla istumalla peruuttamassa älyttömän halvalla saatua SK:n vuositilausta, niin nyt olisin sen tehnyt. En ole itse tuota mallia neulonut mutta ajatellut monesti sellaisen tekeväni, joten tunnistin mallin oitis. äärettömän noloa!!!

Johku kirjoitti...

Uskomatonta. Miten tämän edessä ollaan taas ja kuinka inhottava mieli näistä tulee. Minäkin äänestän rahoillani, olen äänestänyt tätä vastaan jo pitkään ja vimmalla yritän saada kulutettua ne toiset kotimaiset pois jaloista =)

Silti uskoni on vahva edelleen kotimaiseen, nämä muutamat poikkeukset eivät sitä uskoa vielä pysty horjuttamaan. Näissäkin keskusteluissa on vilahtanut monta henkilöä, joiden aikaansaannoksia muutamat tyhmät ja osaamattomat eivät kykene tallaamaan. Harmillista silti, että näitä tapauksia tulee eteen. Tekevät itsestään vain entistä typerämpiä valehtelemalla vahingosta.

Hyvä, että sanot näistä ääneen. Harvoin edes selaan kyseistä lehteä ja todellinen ihme olisi jos puhelinmyyjän soittaessa olisin tilannut lehden eilen. Huomenna se vahinko sattuu vielä pienemmällä minimaalisella todennäköisyydellä =)

Nimetön kirjoitti...

No tyhmäähän tämä toki on, ja ammattataidotonta, enkä ollenkaan halua vähätellä lehden mokaa.

Mutta: niin kauan kuin tavalliset ihmiset (= me) ostamme piraattituotteita Mustamäen torilta tai lomakohteiden halpismyymälöistä, lataamme yhdenkin laittoman musiikkikappaleen tai elokuvan tai kierrämme veroja tai huijaamme vakuutusyhtiötä (edes osittain) jollakin tavalla, ei ole oikeastaan oikeutta moralisoida. Onkohan jokaisen omatunto lumivalkoinen näissä asioissa?

tikru kirjoitti...

Anonyymi, totta tuokin, MUTTA kyse on kuitenkin yrityksestä ja sen tekemisistä. En vähättele yhtään yksityisten ihmisten ratkaisuja, niihin jokainen voi vaikuttaa katsomalla peiliin, mutta yrityksen toimiessa vähintäänkin arveluttavalla moraalilla on kuluttajalla oikeus reagoida asiaan. Kuka sitten reagoisi ellei me?

Ja btw, itselläni ainakin on omat tottumukset ja kulutuskäyttäytymiset muuttuneet tiedon lisääntyessä tekijänoikeuksista jne, muullakin kuin musiikin, elokuvan ja pelien saralla.. Niistä vain huutaa niin moni, käsityöläisen oikeuksista harvempi.

Nimetön kirjoitti...

Totta kai olen samaa mieltä tästä asiasta, ja tekijänoikeuksia pitää minunkin mielestäni kunnioittaa, vaikka asioilla toisinaan onkin monta puolta.

Halusinkin vain tuoda asiaan laajemman näkökulman, koska niin helposti nähdään se rikka toisen silmässä... ei omassa.

Ajatellaanpa tekijänoikeusrikkomusten lisäksi vaikka ns. pimeän työn teettämistä: kaikki ne menetetyt verorahat ovat pois yhteisestä taloudestamme, ja kuitenkin suuri osa ihmisistä osallistuu harmaaseen talouteen joko tekijöinä tai maksajina ihan surutta.

Käsityöläisten asia on tietenkin ihan omanlaisensa: tienestit ovat olemattomia, ja suuri osa esim. messuilla kävijöistä käy siellä poimimassa ideoita, ei suinkaan ostamassa muiden teoksia. Ja monet sanovat sen ihan suoraan, ymmärtämättä edes nolostella.

t. nimim. anonyymi aka entinen käsityöläinen

Nimetön kirjoitti...

Ja totta kai pitääkin reagoida ja huomauttaa.... mutta muiden tekemisiä *kauhistellessa* helposti unohtuu se oma moraali. Enkä tällä nyt tarkoita ketään yksittäistä ihmistä, enkä etenkään sinua Tikru, kunhan heittelen ajatuksia.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Olen samaa mieltä. Kiitos sille jolle se kuuluu!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Tämä on tosi surullista. PItkään on SKn neule-jutuista huomannut, että asiantuntemus neuleisiin liittyen ei ole kovin suurta. Siinä tilanteessa en ollenkaan ihmettele että lankavalmistajan edustaja tunkee läpi käännöksen tunnetusta ohjeesta... mutta saapa nähdä mikä on sitten koko totuus asiasta. Aika halpamaista toimintaa, miten päin vain.

Aino kirjoitti...

No, olen Novitan ohjeiden (novita.fi) joukosta bongannut jo kaksi ihan täyttä kopiota muiden ohjeista. Eka on Knittyssä julkaistu Calorymetry, joka löytyy aivan täsmälleen samana versiona kuin Knittyssä ja siinä on ohjeen tekijänä joku suomalainen ja toinen on bolero, joka on täysin identtinen yhden dropsin ohjeen kanssa. Calorymetrystä lähetin jopa sähköpostin novitalle jne. mutta en koskaan saanut vastausta.

Nimetön kirjoitti...

Mielenkiintoista! Katsoin Tikrun wiki-linkin Zimmermannin neuleesta, ja kuinkas ollakaan olen tehnyt lähes samanlaisen Dropsin ohjeella, eikä siinä(kään) mainita Zimmermannia. Z:n takki tehdään vissiin yhtenä palan, kun taas Dropsin kahtena, mutta lopputulos on häkellyttävän samanlainen.Ja Drops kyllä julistaa omistavansa kaikki oikeudet, he he... Käsityölehden numeroa en ole vielä nähnyt, mutta mielestäni lehti on nykyisin todella tylsä! Tilasin sitä 3 vuotta, mutta en ole enää tilannut pariin vuoteen. Ostin irtonumeroita edellisen toimittajan aikaan, koska pidin tyylistä...nykyinen tyyli on paluu vanhaan. Dropsin ohje: http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=b18&d_id=25&lang=fi

Anu

Artesanity kirjoitti...

No nih, hienosti!

Hyvä ku jaksat pitää meteliä! Ehkä nää jutut alkaa joskus tulevaisuudessa kantautumaan myös ei-nettineulojien korviin jotka tällä hetkellä on autuaan tietämättömiä asioiden oikeesta laidasta.


<3

Nimetön kirjoitti...

Oon tosi tyytyväinen, kun sain tuohon jakkuun suomenkielisen ohjeen, HeH!

tikru kirjoitti...

Anonyymi Heh, Onnea sinulle vaan. Oma napa on se lähinnä oleva...

Tiina kirjoitti...

Anonyymi, miltähän susta mahtaisi tuntua jos joku varastaa oman työsi johon olet kuluttanut aikaa ja taitojasi??

Hanna kirjoitti...

Tämä "sekaannus" taitaa jälleen kerran osoittaa, ettei käsityöläisen ammattia arvosteta Suomessa. Surullista on se, ettei edes alan lehti tunnu sitä tekevän.

Toivottavasti kyseessä on inhimillinen erehdys ja Suuri Käsityölehti korjaa mokansa, muuten menetän minäkin uskoni. Hienoa Tikru, että nostat tekijänoikeusasioita esille, ehkä maailma vielä muuttuu!!!

Nimetön kirjoitti...

Selvyyden vuoksi haluan sanoa, että eka anonyymi olen minä ja eri kuin myöhempi, joka iloitsee ohjeesta.

Hilla

Nimetön kirjoitti...

Ulkolaiset tekee samaa, Dropsilla hieman muutettu Revontuli uudessa mallistossa
http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=130&d_id=1&lang=fi

Bluesea kirjoitti...

Minä jätin lehden tilaamatta luettuani tämän.

Bluesea

Paula kirjoitti...

Voi sentään...myrsky vesilasissa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...