keskiviikkona, lokakuuta 28, 2009

Jos neuleohje on ilmaiseksi netissä, saa sitä käyttää MITEN HALUAA?

JOS
JOS Novita ei ole kysynyt Strikkeliseltä Baktuksen ohjeeseen kääntölupaa, on Novitan toiminta Todella Röyhkeää ja Törkeää. Ja ME-lehden toiminta todella tietämätöntä.

Ai mistä puhun?

Me-lehdessä, numerossa 11/09 on julkaistu baktus-huivin ohje (huomatkaa pienellä kirjoitettuna - Baktus ei mielestäni ole yleisnimi hu(i)ville vaan Baktus on yhden huivin nimi). Jutussa viitataan norjalaisblogeihin (joissa kyllä, ko. mallilla huivia on neulottu pitemmän aikaa). MUTTA ohjeen Baktus-huiviin (huom. isolla kirjoitettuna) on kirjoittanut Strikkelise. Alkuperäinen ohje on Baktukseen on täällä ja ohjeen lopussa lukee seuraavaa:
The patterns are free to use, but please respect that the copyright belongs to Norway Needles, i.e. do not use the patterns for commercial purposes or publish them on the net or otherwise, without my explicit permission.


All rights reserved.
©Strikkelise 
 Strikkelisen omassa blogissa on maininta Baktuksen luvallisista käännöksistä enkun lisäksi:
Some people have asked my permission to translate the Baktus pattern and post the translation on the internet.
I have said yes to these two translations. However, I cannot guarantee the content, since I don't speak German or Portuguese.
Baktus pattern in German
Baktus pattern in Portuguese


Laitoin Strikkeliselle kysymyksen selityksineen suomalaisesta versiosta ja odotan mielenkiinnolla vastausta, sillä jos häneltä ei ole lupaa kysytty on Novitan toiminta jälleen kerran julkisesti päin helvettiä ja  v-mäisen tyylittömän röyhkeästi. Viittaus norjalaisiin neuleblogeihin olisi tässä yhteydessä naurettava yritys syöttää kakkaa ihmisille.

Outoa vähintäänkin on se, että vaikka lupa olisi, ei alkuperäistä ohjeen tekijää, Strikkeliseä ole mainittu, tai hänen blogiaan, eli OIKEAA OHJEEN ALKUPERÄÄ ja sen OIKEUKSIEN OMISTAJAA. Kyseenalaista toimintaa jo tämäkin ja sormella voinee osoittaa Novitan lisäksi myös ME-lehteä, vaikka ovatkin ohjeen saaneet "alan ammattilaisilta" (sitaateissa siksi, että kyseenalaistan tämän Calorimetry-kohun ja tämän jälkeen ihan todella).

Ravelryssa asiasta lisää.

UGH. Olen puhunut tässä vaiheessa tarpeeksi.. sapekasta sylkeä olisi vielä..
Ja lupaan pyytää julkisesti anteeksi, mikäli homman tekijänoikeusasiat ovat kunnossa.

EDIT: Pakko vielä tulla vähän jatkaa vaahdon lauhduttua suupielistä...
Asia saattaa tuntua pieneltä, mutta mun mielestä tässä on jotenkin toistettu aika monta kertaa sitä, että yksittäisen suunnittelijan hyvää hyvyyttään netissä julkaisema ilmaisohje (on se sitten kuinka yksinkertainen tahansa) on otettu suorana kopiona (langanvaihtoja lukuunottamatta) kaupalliseen käyttöön. Eli yritys hyötyy* ilmaiseksi** jonkin toisen työstä, lupaa kysymättä*** ja jos ei ihan lainvastaisesti niin ainakin meikäläisen moraalia vastaan ja pahasti.
Pienistä puroista syntyy suuri virta.. Eikus pienistä Noroista syntyy.....

*hyöty tuntuu kääntyvän pikkuhiljaa vastaan, ainakin meikäläisen korvien välissä N-yritys on kirosana, jonka lankoihin en periaatteesta koske edes kaupassa lankoja hiplatessa.
** en siis vielä tiedä onko Strikkelise saanut korvausta ohjeesta
***en siis vielä tiedä onko Strikkeliseltä kysytty

51 kommenttia:

Artesanity kirjoitti...

Ihan oikein!

Terhi kirjoitti...

Alkais olla jo aika että saatais nää tekijänoikeusjutut ihmisten tajuntaan. Että kaikki ymmärtäisi miten niitä netistä löytyviä ohjeita saa käyttää ja miten ei. Oikeasti itse en edes tajua mikä siinä on niin vaikeaa...

Hyvä Tikru!

Koukuttaja kirjoitti...

Hyvähyvähyvä!!! Itse en näitä lehtiä edes lue, mutta symppaan, emppaan ja komppaan täysillä. Hienosti tehty! Novita on kuitenkin yritys, jonka tarkoituksena on tehdä tuottoa. On aikamoisen syvältä, jos sitä tuottoa tehdään hyvästä sydämestään neuleohjeita ilmaiseksi kirjoittavien kustannuksella.

Hanna kirjoitti...

Hyvä Tikru! Toivottavasti tämä kerta jää viimeiseksi keskusteluksi aiheesta Novita ja tekijänoikeudet.

Koukuttaja vieläkin kirjoitti...

Ainiin. Mistä vetoa, että baktus-huivi on seuraavissa viidessätoista Novitassa aina uutena keksintönä? Ensin seiskaveikasta, sitten Palmasta ja Rusticasta ja Teddystä ja kesänumeroissa tottakai kaikista mahdollisista puuvillalangoista...

Sokkopöllö kirjoitti...

Asiapuhetta!

Suvi kirjoitti...

Juuri näin! Mua inhottaa koko toiminta niin paljon, etten löydä sanoja.

Villa Lankala kirjoitti...

Multa loksahti leuka pois paikoiltaan,kun tuota Bactus-huivia Me-lehdessä katselin. Oli kaksi samanlaista huivia kahden eri suunnittelijan nimissä. Ihmellistä! Laitoin samantien s-postia Me-lehden toimitukseen, jossa kerroin missä olin myös baktus huiviin törmännyt ja kuka oli suunnitellut ko.huivin ja tähdensin ko. huivin olevan suosittu myös suomalaisissa neuloblogeissa. Olisi anteeksipyynnön paikka... ja ison sellaisen niin Novitalta kuin Me-lehdeltä alkuperäisen huivin suunnittelijalle.

Ei muuta.

Sanna kirjoitti...

Suurella mielenkiinnolla odotan, millaisen vastauksen saat!

tyttism kirjoitti...

Multa jäi hämärän peittoon Novitan osuus. Oliko siis niin, että Me-lehti on ostanut ohjeen Novitalta, joka on myynyt sen omanaan? Ja miten Calorimetry liittyy tähän - Novita sössinyt senkin kanssa? Onneksi, onneksi tiedotit asiasta mallin oikealle tekijälle, toivottavasti nostaa asiasta mekkalan!!

siina kirjoitti...

Hyvähyvä!!!!

helena kirjoitti...

Minuakin ko. juttu hämmästytti suuresti! Ihanaa, että teitä aktiivisia toisten oikeuksien puolustajia on olemassa. Mielenkiinnolla odottelen lopputulosta!

Iida kirjoitti...

Meillä kotona muu perhe ei tajunnut kun vaahtosin ME-lehdestä. Kaikki oli vaan sitä mieltä, että se on vaan yks huivi. Novitalla on kyllä todella asiat päin mitä sattuu. Kun eivät itse keksi menestyviä ohjeita niin pitää vissiin kaapata toisten ideat...

Nanile kirjoitti...

Ei ole pikku asia. Hyvä kun vaahtoat !
Mäkään en ole tehnyt enää yli vuoteen N-langoista. Okei vanhoista olen, mutten ole ostanut. Enkä ajatellut ostaa.

Erika kirjoitti...

Kyllä mäkin ihmeissäni luin Me lehteä tänään (en olis edes huomannu, mutta kun kannessa oli otsikko baktus-huivista). Ja palautetta lähti lehteen myös täältä.. todella kummaa toimintaa molemmilta, varsinkin Novitalta! Jos ohjeeseen olisi lupa, niin pitäisi kai alkuperäisen ohjeen tekijä mainita.

satumh kirjoitti...

joo, kyllä pikkasen suu loksahti auki kun ko. lehteä tänään selasin. kehtaavatkin!

tyttism kirjoitti...

Tuo Norosta Puroon on kyllä sellainen juttu, jonka minäkin hiffasin suoraan ja vähän kaipasin asiasta mainintaa tms. lankavyötteeseen. Toisaalta, molemmista langoista neuloneena olen sitä mieltä, että kyllä ne lankoina on kuitenkin aika erilaiset, ts. jos haluan Noroa, josta tein viime talvena kaulaliinan, ostan kyllä Noroa, en Puroa. Novita on munkin mielestä ollut vähän jotenkin, noh, mitäänsanomaton jo pitkään ja musta on ollut kurjaa, ettei firma käytä kotimaista villaa missään tuotteissaan, mutta tää plagiointi on jo kaiken huippu. Oonkin pyrkinyt käyttämään muita lankoja yhä enemmän - paljon neulovan opiskelijan taloudessa se ei vaan aina ole mahdollista. Toivon todella, että molemmat lehdet, erityisesti Novita, pyytää anteeksi ja korvaa saamansa hyödyn myös mallin alkuperäiselle tekijälle.

mutsikka kirjoitti...

Olen todellakin samoilla linjoilla. Vaikka Novitan tarjonta ei ole ollut ihan omaa tyyliä moneen aikaan niin olen silti lehden tilausta aina jatkanut. Nyt kyllä lähtee meikäläisen vastalause tilauksen peruutuksen muodossa sillä niin paljon korpeaa tällainen.

Villikissa kirjoitti...

Minäkin olin aivan hämmästynyt kun selasin Me-lehteä. Näytti olevan Novitan oman suunnittelijan nimi ohjeessa!!! Mielenkiinnolla odottelen jatkoa...

Vilma kirjoitti...

Excuse my french mutta ei jumalauta Novita, ei näin. Mä en tajua, miten mikään yritys voi toimia tuolla tavalla, siis järjestelmällisesti loukata tekijänoikeuksia ja suoraan kopioida lankaideoita. Noro-Puro-hommahan on käytännössä sama kuin halpahallien kopiokuosit Marimekon Unikosta.

Miksi Novita haluaa ryvettää mainettaan plagioimalla, miksi ei panosteta omaan innovointiin, hankita joukkoihin uusia neulesuunnittelijoita tai sitten ihan rehellisesti osteta niitä hyviä ohjeita Novitan käyttöön?

Vaikka Novita ei ehkä lain edessä ole toiminut väärin (siis esim. Baktuksen kohdalla ohjeen yksinkertaisuuden vuoksi sen teoskynnyksen (?) ylittämistä voisi kyseenalaistaa), mutta eettisesti liikutaan kyllä harmaan alueen tummalla osalla. Novitasta piirtyvä yrityskuva ei ole mairitteleva, ja omalla toiminnallaan se vahvistaa antipatiaa toimintaansa ja tuotteitaan kohtaan. Hyhhyh.

Susanna kirjoitti...

Vaikka olisi miten simppeli ohje, ei sitä nyt ainakaan samalla nimellä voi käyttää... Ja vaikka lupa olisi kysytty, ei niillä ole oikeutta omiin nimiinsä sitä ohjetta laittaa!

Käsittämätöntä, mutta ihan ennalta-arvattavaa toimintaa Novitalta. Kun ei ole omaa luovuutta muuta ko virkattuihin ponchoihin niin jostainhan niitä juttuja on saatava. Mitä sitä turhaa maksaa suunnittelijoille luomistyöstä kun voi vaan sanakirjan kanssa kääntää toisten työn. Ärrin murrin.

Noro-Puro tökkäs silmään kaupassa, hienoa että tekevät jonkin tuollaisen langan, mutta tarviiko ihan viimeseen asti plagioida tunnettua tuotetta? Jopa kerä oli pyöritelty samalla tavalla ko noroissa...

lentsu kirjoitti...

Tämmöstä on ku ei jakseta itse luoda mitään uutta.. Kohta ne kai aloittaa pöllimään ihmisten blogeista heidän omia mallejaan.. ARGH...

Minni kirjoitti...

Siis onko tämä enää tottakaan? Missä kuplassa novitalaiset elää? En ole Novita-lehteä nähnyt, mutta Me-lehden kylläkin ja ensiajatus oli, että nyt kärähtää Novitan näpit ja kunnolla. Vaikka malli sinänsä onkin niin simppeli, että joku varmasti jossain on keksinyt sen itse, tässä tapauksessa jäljet sylttytehtaalle on turhan selvät. Olisi hauska kuulla, miten Novitan suunnittelija selittää Strikkeliselle sen, että on sattunut keksimään omasuunnittelemalleen huiville norjankieliseen lastenkirjaan perustuvan nimen...
Yrityskuva ei todellakaan tällaisesta parane.

Kaisa kirjoitti...

Kyllä ny tarttis lykätä postia sinne Novitankin suuntaan! Mun uusin lehti on työkaverilla lainassa, joten tarkkoja tietoja en voi sinnepäin laitella.

Kiinalaista villaa myydään halvalla, sukat ei kestä juurikaan käytössä kun pinta muuttuu nöyhtäiseksi, Noro-plagiaatti naurettavaa, nyt tämä...

Alkaa ärsyttää jo meiän tosi harrastajien puolesta. Idiootteinako meitä pidetään?

Tästä paikasta perun Novita-lehteni tilausken ja kerron kyllä syynkin.

Pysytään tiukkoina! Tsemppiä kaikille!

KAisa

Kaisa kirjoitti...

Loistavaa, Tikru! Silmät olivat pudota eilen ME-lehden etusivua lukiessa ja sitten putosi jo leukakin, kun sisäsivuilla luki: "Ohje/se-ja-se, Novita". Siis haloo?? Rupesin tosissani miettimään, että olikos se Baktus sellainen "kaikki tätä tekevät mutta minä nyt kirjoitin ohjeen ylös" -nettiohje (vrt. Noro-huivi), mutta ei sitten ollutkaan, kun olit asian tarkistanut.

Hienoa, että otit asian esiin. Baktus suosittu norjalaisblogeissa?? Kyllä aika monessa suomalaisessakin nykyään...

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

nyt jumalauta oikeesti. Novitalta seuraava liike on ottaa "netissä julkaistu" Sylvi ja tehdä siitä joku oma fakin ohje. "onhan näitä kukkatakkeja ennenkin neulottu".Ja kun sillä kaupallisen käytön kieltävällä tekstillä ei ole mitään virkaa.

Me-lehden painos on liki sata tuhatta, joten se leviää asiasta tietämättömien koteihin ja jää elämään siellä "Novitan Baktuksena." Ja kuka hel***tti neuloo sen huivin kahdesta keräsä Seiskaa? Ärrr.

Pia Tuononen kirjoitti...

Jossain Novitan numerossahan oli myös Calorimetryn ohje ilman mitään mainintaa alkuperäisestä. Onkohan siitä kukaan älähtänyt mitään?? Huomasin sen silloin mutten uskealtanut aloittaa jotain massiivista keskustelua, olisi varmaan pitänyt:-/

Tuija kirjoitti...

Just niin!

Minäkin sain kahvit eilen väärään kurkkuun Me-lehteä selatessa. On tosi törkeää Novitan tavoin omia neuleohje. Varsinkin, kun Baktus-huivin idea on nimenomaan (oman käsitykseni mukaan) käyttää ylimääräiset kerät huiviin, ei käyttää tiettyä määrää tiettyä lankaa... Puhumattakaan,jos Novita on käyttänyt ohjetta ilman lupaa!

Kati E kirjoitti...

Novitan toiminta on käsittämätöntä, jos eivät ole lupaa kysyneet ja asiasta neuvotelleet.

Sen verran puolustan Me-lehteä, että kyllä heidän pitäisi voida luottaa tahoon, jolta ohjeita ostavat.

Kuka meistä voi väittää, et työssään tarkistaisi kaiken taustat minkä ostaa (on se sitten ohje/kirja/joku muu)? Ei varmaan kaikki ja kaikkea, koska siihen ei riitä aika ja osaaminen.

Harkitsin jo parin paremman numeron jälkeen Novita-lehden tilaamista uudelleen, mutta pysyköön harkinnassa vielä. ;)

Anonyymi kirjoitti...

aaah, odotinkin jo tätä keskustelua. Itsekin huomasin jutun eilen ja ekaks tuli mieleen "kohta kuohuu blogeissa" :) Toisaalta on ihan hyvä, että näitä suosikkiohjeita saa myös suomenkielellä, mutta ei kyllä ihan mennyt putkeen tämäkään suomennostapa. Jään odottamaan alkuperäisen suunnittelija, Me-lehden ja Novitan kommentteja asiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen myös erittäin kyllästynyt Novitan toimintaan. Viimeisimmässäkin lehdessä on se poikien = miesten huppari, muistuttaa yllättävän paljon Stollerin suunnittelemaa... en toki ole silmukoita laskenut ;). Jotenkin tuntuu ankealta ja tunnen jopa myötähäpeää etteikö "neulesuunnittelijoilta" löydä ns. ammattiylpeyttä. Sää kuule Tikru juttelet tärkeistä asioista, joten pidä tuo linja. Mulle tulee Novita vielä tämän tilausjakson loppuun, mutta lupaan lopettaa sen siihen!

KnittingArchivist kirjoitti...

Loistavaa, loistavaa! :) Olen kanssasi niin samaa mieltä! Meni hermo kyllä ihan täysin.

Marja kirjoitti...

Tämä oli myös minulle viimeinen niitti, novitan tilaus perutaan täälläkin taloudessa.

Ällistyin jo Calorimetryn kohdalla ja suu loksahti auki nähdessäni Baktuksen ohjeen. Tiirasin tekstiä suunnilleen suurennuslasin kanssa löytääkseni maininnan Strikkelisestä, mutta eipä löytynyt. En jaksa kuin ihmetellä, miksi novita tekee tämän itselleen. Luottaako novita siihen, että heidän asiakaskuntaansa kuuluu suurimmassa osin neulojia, jotka eivät seuraa blogimaailmaa? Ja pitävätkö he "blogi-neulojia" niin pienenä asiakaskuntana, että heidät vara menettää?

Tove kirjoitti...

HYVÄ Tikru, olen AIVAN samaa mieltä!! Näin eilen ME-lehden ja meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun. Todella törkeää toimintaa Novitalta! Heillä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus matkia ja varastaa muiden ideoita.

Nattuli kirjoitti...

Hyvä, että joku tietää näistä asioista sen verran, että osaa valittaa. Itse olisin tuskin huomannut väärinkäytöstä ja isot yhtiöt pääsevät liian usein kuin koirat veräjästä. Toivottavasti asiaan löytyy jokin oikeus.

hiisa kirjoitti...

Hyi olkoon. Röyhkeää!

Anonyymi kirjoitti...

Niin surullista, oikeasti. Mikä siinä on niin vaikeaa tajuta, että jonkun tosi suositun ohjeen julkaisu omissa nimissä ei ehkä ole ihan paikallaan ilma taustatutkintaa... Pitäisiköhän nyt vihdoin perua tilaus, surku sentään.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Tikru. Asiaa koko kirjoitus. Hyi Novita! Taitaa minunkin tilaus loppua tähän. Ja suoraan sanottuna v--taa tuo Neulomon väkikin. Tosi lapsellista tuohua siellä.

Gabriella kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Gabriella kirjoitti...

Mitähän mun kone sekoilee kun edellinen teksti poistui, no kuitekin... Mun mielestä Tikru puhut todellakin asiaa! Todella törkeää toimintaa Novitalta! Myös minulle tulee Novitan lehti, mutta tilaus saa kyllä päättyä jakson lopussa! En halua tukea millään muotoa tuollaista toimintaa! MUR ja saisivat hävetä! Toivottavasti Strikkelise vastaa sinulle ja kertoo mielipiteensä asiaan!

MariL kirjoitti...

Jaahas, minulle sitten koittaakin kissanpäivät, kun kaikki muut lakkaavat ostamasta Novitan lankoja, joten saan ostaa itse ne kaikki - JEE! :) Minä olen erittäin tyytyväinen Novitan lankatarjontaan, enkä halua muita lankoja juuri käyttääkään. Samoin tykkään Novita-lehdestä, koska en löydä muualta itselleni mieluisia malleja. Mainittakoon, että Baktus ja Calorimetry eivät kuulu suosikkimalleihini, olivat ne kenen suunnittelemia tahansa. Ihmettelen vain, miten ne voivat olla niin suosittuja... Anyway, boikotoikaa te muut vaan, mutta minä en aio boikotoida! Muutenhan tässä loppuisi koko käsityöharrastus, kun en muiden lankoja ja ohjeita käytä. ;)

Vaikuttaa siltä, että tietty ryhmä älähtää aina, jos joku Novitan työntekijä pieraiseekin. Heti ollaan lehteä perumassa ja lankoja boikotoimassa. Oikeasti meitä on kuitenkin tosi monia Novitaan tyytyväisiä asiakkaita.

Ritu kirjoitti...

Ihanaa että löytyy joku joka uskaltaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Hyvä Mari!! Harvakseltaan Novitaa seuranneena (en onneksi ole tilaaja, joten ei tarvitse alkaa edes perumaan ko. lehden tilauksia) on silmään pistänyt parin viime vuoden ajalta todellakin muutamia (eli useampi kuin yksi tai kaksi) ohjeita, joita olen nähnyt blogistaniassa neulottavan. Ja kaikille niille on yhteistä se, että ohjeet on kehittänyt ja julkaissut joku bloggaaja, ei Novita joka ohjeet on ottanut omiin nimiinsä.

Tekijänoikeuskysymyksistä musiikin saralla on puhuttu viimevuosina paljonkin, nyt lienee aika nostaa esille tekijänoikeusasiat myös muiden taiteilijoiden ja käsityöläisten kohdalla. Että kehtaakin suomalainen lehti käyttäytyä kuin pahimmat halpatuotantomaiden kopijoijat konsanaan! Hävettää Novitalaisten puolesta, ala-arvoista ja epäasiallista toimintaa lehden toimittajilta ja toimitussisällöstä vastaavilta!

Ja lanka-asioissa komppaan muita tänne kirjoittaneita: Novita on mennyt viime vuosina alaspäin kuin lehmän häntä. Toki tuossa kokoluokassa toimivan kaupallisen yrityksen varmasti pitääkin hakea massoilta tulevaa tuottoa mutta ne keinot, ne keinot... "Noromainen" lankojen värjäystapa ja värin liukuminen on varmasti osattu kehittää muuallakin eikä siinä sinänsä ole mitään ihmeellistä. Noloksi tuon jutun tekee tapa nimetä tuote "kopioidun oloisesti" vrt. Adidas/Abibas kopiot, joita maailman Ranta-Rolex-markkinoilla näkee. Sekä se, että jo mainittu kerän kerimistapakin on kopio alkuperäisestä tuotteesta. Olisivat nyt nähneet edes sen verran vaivaa että olisivat ylpeinä keksineet tuotteelle jonkin nasevamman nimen ja omaperäisen ulkoasun, sillä varmasti pärjäisi pitkässä juoksussa paremmin.

Novitalta en ole viimeisen vuoden sisään muuta hyvää oikeastaan löytänytkään kuin vanha kunnon seiskaveikka. Jotain on tullut ostettua, mutta lähes poikkeuksetta olen ostoksiini pettynyt. Joten muita Novitan lankoja ei tarvitse oikeastaan edes luvata boikotoida - ne kun eivät tätä neulojaa ole alunalkaenkaan kovin houkutelleet.

Toivottavasti tämä keskustelu tästä asiasta ei jää tänne blogistaniaan vaan nousee julkisemmaksi ja tuottaa jotain tuloksia.

Ritu kirjoitti...

Uhh. Oli tietenkin minun tuurillani ennättänyt joku muu Mari kuin Muinonen kommentoimaan tuohon väliin. Eli ensimainittua en kehu, viimemainittua kylläkin.

Kiitos siis oli tarkoitettu tämän blogin kirjoittajalle.

tikru kirjoitti...

Mari, siitä vaan, ihan rauhassa. Mä en henk koht suostu kannattamaan firmaa, joka ei pysty toimimaan oikein edes tällä tasolla.

Tikrunmami kirjoitti...

Asiatekstiä räikeistä väärinkäytöksistä!

Katja kirjoitti...

Minä en ole edes tietoisesti boikotoinut ko. firmaa, mutta huomasin vain yhtenä päivänä, etten ole ostanut mitään Novitalta ainakaan kolmeen vuoteen. Ja sinäkin aikana olen kyllä ostanut muualtakin kuin nettikaupoista ja tukuista lankaa.
Erityisesti ärsytti tuossa taannoin oikein ylen pääuutislähetyksen juttu, että neulontabuumi on vallannut koko Suomen, ja sitten kuvattiin pelkästään Novitan tehtailla ja haastateltiin markkinointijohtajaa. Mistähän se buumi on lähtöisin, ellei blogeista, netistä ja uusista langoista maailmalta?!

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä todella häpeällistä Novitan kaltaiselta firmalta toimia tällä tavoin!
Itse henk.kohtaisesti en varojeni puolesta voi juuri muuta neuloa kuin 7veikkaa, mutta näiden viimeaikaisten "uudistusten" ja plagiointikohujen yleistyessä täytyy alkaa tosissaan katsastaa muita vaihtoehtoja...
Haluaisin kannattaa kotimaista firmaa, mutta kyllä siinäkin tulee raja vastaan!

Aivan oikein että nostat asian esille, tämä voi olla yksittäistapauksena "pikkujuttu" mutta kertoo todella paljon Novitan arvoista (tai arvojen puutteesta..)
No, toivotaan että ko. firma lopettaa tämän asiakkaidensa jatkuvan aliarvioimisen, ei luulisi heilläkään siihen olevan kauan enää varaa..

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnitin samaan asiaan huomiota ko. Me-lehteä lukiessa. Toivottavasti saat vastauksen ohjeen tekijältä. Informoihan kanssabloggaajia, miten asian laita oikeasti on. Kenellä on oikeudet baktuksen ohjeeseen... Hyvä että joku älähtää!

Kristiina kirjoitti...

Miekin heti lehden postlootaasta haettuani, miehelleni kommentoin, että katoppa, ovat me-lehteen pöllineet Baktuksen ohjeen. Ja samaan hengenvetoon tuumasin, että kuka nyt seiskaveikasta huivia neuloo, täytyy olla tuntoaisti hukassa, jos pystyy pitämään tekelettä ihoa vasten. Seiskaveikka on sukkalanka ja siihen ihan ok.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän blogeja lukiessa törmää siihen, että joku esittelee "omana" mallinaan jonkun yleisesti tunnetun mallin. Ehkä minimaalisesti muokattuna, mutta ilman viittausta alkuperäiseen malliin ja tekijään. Sekin jo ärsyttää ihan kivasti, mutta tämä me-lehden juttu on huippu. Näköjään löytyy röyhkeyttä kirjoittaa ja julkaista ohje Yrityksen nimissä ja Yrityksen "suunnittelijan" nimellä. On otsaa, ei voi muuta sanoa. Meni jotenkin maku tuon firman neulelehden tilauksesta. Taidanpa niin sanotusti äänestää jaloillani.

Anonyymi kirjoitti...

Jatkanpa vielä. Mahtoiko "suunnittelija" tietää millainen lopullinen juttu on, ts. tuliko neulejuttu valmiina kokonaisuutena lankafirmasta vai toimittiko sen lopulliseen asuunsa joku Me-lehden henkilö. Anyway lopputuloksen suhteen ihmeen löysä moraali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...