maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Keksitään pyörä uudelleen

Ensin palkokasvit tarjolle.. Taustatietoa..
Rekisteröidyin Yahoon neulontaryhmään. Löysin sieltä useita linkkejä omaan blogiini keskusteluketjussa ideoiden varastamisesta ja levittämisestä. Keskustelu oli sivunnut postauksiani näyttelyvierailustani ja sen jälkeisestä kokeilemastani laukuntekeleestä.

Tuota kyseistä työtä, ideaa ja ideointia, ohjetta sekä mallia sen enempää vielä kommentoimatta siirryn suoraan yleiselle puolelle..

En keksi pyörää uudelleen, koska joku viisas on sen jo keksinyt. Maalaan pyöräni mieleisekseni, väännän pinnat uuteen kuosiin ja teen siitä itselleni sopivan kokoisen. Teen sen siksi, että haluan omanlaiseni pyörän halvemmalla sekä haluan myös sen tekemisen ilon ja kaikki ne asiat, joita opin tuossa tehdessä.

Olen ideavaras. Kierrän näyttelyitä ja kauppoja sillä silmällä katsellen. Tutkin kirjakaupassa kirjoja etsien niistä ideoita, en välttämättä osta kirjaa vaikka siellä joku mua miellyttävä ohje olisikin. Kadulla ideasilmäni toimii jatkuvasti. Ihmisten päällä näkee hauskoja vaatteita, asusteita, laukkuja. Poimin ideoita.
Netissä surffailen blogeissa, ohjesivustoilla, nettikauppojen kuvastoissa jne. Otan paljon kuvia kamerakännylläni noista ideoista, esineistä, asioista. Poimin ideoita, kuvia, ohjeita. Talletan ne "ideoita" kansiooni. Jep. Siellä saattaa olla myös kuva sinun työstäsi.

Jos et halua, että jollain on tasan samanlainen pipo kuin sulla niin älä laita siitä kuvaa nettiin. Tai vielä kamalampaa, älä pidä sitä. Joku voi nähdä ja kopioida.

Ja sitten siihen kaupalliseen puoleen.
Käsityöläisyys on rankka ammatti nykypäivänä. Itsensä toteuttamisesta joutuu maksamaan niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ja täytyy ottaa riski siitä, että joku kopio tuotteen. Mutta oma ja alkuperäinen tuote täytyy olla laadultaan ja joiltain muilta ominaisuuksilta niin hyvä, että idean kopioijat jäävät kakkoseksi. Tästä musta on hyvä esimerkki Marimekko tuotteineen. Raitakuosia on nykyään vaikka millä tuotesarjoilla, mutta Marimekon raita on ehdoton ja erottuu.

Tottakai on uhka omalla toimeentulolle se, että joku osaa tehdä samanlaisen tuotteen kuin itse. Mutta..ne pyörät kun on keksitty jo. Ei voi estää toisia ajattelemasta, käyttämästä samaa väriä tai mallia pyörässä. Ainut mitä voi tehdä, on se, että takaa laadun omalle pyörälle, markkinoi paremmin, tekee tuotteesta sellaisen, ettei itse tekeminen ehkä kannata, vaan kannattaa ostaa valmis tuote syystä tai toisesta.

Listalla keskustelu koski lähinnä sitä, että onko oikein jos ottaa mallia toisen ideoimasta tuoteesta ja tämän jälkeen julkaisee siitä ilmaisen ohjeen.

Jaa-a. Mä mietin laukkua tehdessäni, että laitanko ohjeen nettiin, mutta laiskuuttani en jaksanut sitä kirjoitella. Tein itse laukun soveltaen Sophien (pdf)ohjetta. Ajattelin myös, että jos joku laukun ohjeen haluaa niin kysyypi. Sen verran yksinkertainen se oli tehdä, että kuvasta moni sen varmasti osaisi vääntää.

Missä menee se raja, jos ostan Marimekon kangasta ja teen maksusta ystävilleni marimekko-tyylisen laukun? Tai jaan laukun kaavoja niitä haluaville. Tai sovellan valmiita lehden kaavoja...
Entä miten suhtautua nyt joulua kohti mentäessä näiden myyjäisten tuotteisiin, jotka ovat ideoiltaan hyvinkin samanlaisia halkotonttuineen, pannulappuineen ja maalattuine harjoineen. Joku on idean keksinyt ja sitä hyödynnetään aika tavalla toisten toimesta.

Mun omat työt saa kopioida, niistä saa ottaa ideoita ja vastaan jos jotain kiinnostaa joku asia. Annan jopa omat ohjeeni, mikäli niitä on. Multa sei ole pois, en tee rahaa tällä. Omien ideoideni pohjat eivät aina ole selkeät, jolloin en voi mainita mistä kaikki alkoi, mutta jos käytän selkeästi jonkun toisen ideaa, yritän muistaa asiasta mainita.

Politiikkani on se, että jos osaa ja kykenee jonkin tuotteen "kopioimaan" tai ottamaan ideoita niin siitä vaan. Sen "kopioidun" tuotteen myyminen on sitten jo eri juttu. Ilmaisen ohjeen antaminen tuosta "kopiosta" on musta kans ihan ok. Mutta rahastaminen ohjeella onkin taas jo jotain muuta. Piratismia?


Ja nyt niihin nippeleihin.. Lainaan tekstejä anonyymeinä, koska en halua kohdistaa tätä kenenkään vaan yleisesti ja kyse on kuitenkin listapostauksista. Jos haluat, että nimesi mainitaan lainauksessa niin kerro, lisään sen.

Listalla oli puhetta yllä mainitsemastani laukusta sekä sen kahvoista ja yleisestikin laukun ohjeesta..
..Kahvoista, jotka tien omaan kokeiluuni i-cord -tekniikalla (opin muuten uuden termin :))

Listalta lainatakseni
"Inhottava olla ilonpilaaja mutta ensimmäisenä idean keksinyt on
tietenkin se käsityöläinen joka noita laukkuja messuilla myi."

(kuten kommenteissa mainitaan tässä tarkoitetaan koko laukkua, keskityn kuitenkin niihin kahvoihin koska niistähän lähdettiin, mikäli oikein tulkitsin, yleisella tasolla asia kuitenkin samaa)

Epäilen. Itse en ideaa i-cordista keksinyt, sovelsin sen legs bunnysta ja sen jaloista. Mutta tuskin Joymarin Marikaan on tuota kahvaaa itse keksinyt. Hän on ideoinut ja kehittänyt asiaa eteenpäin, pistänyt erilaisia osasia yhteen ja saanut aikaan mukavan ja toimivan tuotteen. Kahva alkuperäisessä laukussa ei muuten ollut tehty neulomalla, kuten koko laukkukaan vaa n ihan huovuttamalla. Jolloin oli huovutettu tuollaista pötkylää, mitä näkyypi varsin monessa huovutetussa tuotteessa. Onko siis käsityön ammattilainenkin ideavaras? Meistä jokainen käyttää jatkuvasti jonkun toisen ideoita.. Eikö?

Ja lisää:
"mielenkiintoista on myös huomata, ettei ideavarkaus vaikkapa H&M:n
tuotteesta tunnu vähäiseltäkään rikkeeltä, toisin kuin yhtälainen
plagiointi jonkin suomalaisen käsityöläisen taidonnäytteestä."


Niinpä niin. Kuten sanoin, itse käyn vaatekaupoissakin sillä silmällä. Olen päättänyt etten neuleita osta, mutta päällä saattaa olla varsin samanoloisia villiksiä kuin mitä roikkuu ko. ketjun vaaterekissä.. ideavaras? Plagoija? Ehkä ideavarkaudesta tulee ajatustasolla vakavampi, jos idean omistaja on pienempi yrittäjä kuin monikansallinen ketju. Mutta kuinka moni meistä voi käsi sydämellä vannoa, ettei koskaan katsele vaatteita kaupassa tyyliin: "onpa kiva idea, voisi vaikka tehdä itsekin.." taii "tuon osaan kyllä tehdä itsekin". Onko se sitten taas laillista tai oikein..niiiii-in.

Ja jotta ei totuus unohtuisi:
Tekijänoikeus."Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos". Ovatko käsityöt tekijänoikeuslainsäädännönalaisia ja millä tasolla? Milloin käyttöesineestä tulee taideteos? Entä piraattivaatteet?
Plagiointi
Piratismi

15 kommenttia:

Stricker kirjoitti...

Joo, tää on vähän väliä Neulonta-listalla punainen vaate, joka aiheuttaa aina pahaa mieltä ja kovaa sanailua :-(. Mä olen samoilla linjoilla sun kanssa, että kaikki jutut on jo keksitty ja jos omasta päästä tekee oman tekeleen vaikka jotain muuta mallaillen, on se kyllä oma malli ja kyllä sitä voi antaa muillekin, jotka taas tekevät sitä omaan käyttöön. Jos sitä mallia alkais myydä, joko ohjeena tai tehtynä, olis asia toinen, mutta "harrastelipohjalta" tehdylle toiminnalle ei pitäis olla kyllä kenelläkään nokan koputtamista. Mutta niinkuin jo sanoin, asia on vaikea ja kuin punainen vaate.

Ja sun kietsu on muuten ihana ja mun on pakko myös tehdä itselleni jokin samantyyppinen! Ja aikamoisen lapastehtaan olet laittanut käyntiin ... vakka osa löytyikin korista melkein valmiina :-).

tikru kirjoitti...

Lapastehdas tökkii, pitäis keksiä jotain juttusia niihin, jotta mielenkiinto säilyy. Ajattelin tekaista useammat, jos vaikka joululahjoiksi..

Mä muuten oon edenny kietsun kanssa teitittelyvaiheesta sinutteluun. Pidin sitä eilisen päivää ja totuttelimme toisiimme.

AnneM kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
JaanaV kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi. Loppujen lopuksi kovinkaan moni käsityöläinenkään (joka tekee myyntiin)voi sanoa tuotetta täysin omakseen. Kuten sanoit pyörä on jo keksitty.Idean ottaminen sieltä toisen täältä ei voi olla väärin.

tikru kirjoitti...

AnneM said...

aika pitkälle samalla linjalla sun ja strickerin kanssa, mutta huomauttaisin sen verran että ensimmäisenä idean keksinyt kohdassa **** kylläkin tarkoitti laukkua eikä i-cordia...

Editoin tätä, koska pidin kommentit blogissani anonyyminä, joten myös täällä kommenteissa

tikru kirjoitti...

AnneM
Kiitos huomautuksesta, tajusin sen tuolla lukiessa, mutta tässä kirjoittaessa idea katosi. Korjailen..

Meeri kirjoitti...

Minä ainakin kierrän kaupassa tyyliin "ai noin kallis... Tommosen vois tehdä itsekin, paljon halvemmalla". Pari kuukautta myöhemmin huomaa, että sitä ei ole vieläkään ilmestynyt :) Eli jos jotain haluaa, sen tekee joko heti tai sitten on pakko ostaa valmiina.

On muuten ihanan näköisiä herneitä.. Nam :)

Tekijänoikeuden suhteen käsityöt on lähinnä "taiteellinen teos". Ja Marimekolla on tekijänoikeuksien lisäksi mallisuoja, eli et voi tehdä marimekkokankaasta laukkua myyntiin, _jos_ se muistuttaa marimekolla olevia myyntituotteita. Omille, ihan itse kirjoittamillesi ohjeille, saat tehdä ihan mitä haluat. Jos haluat niitä levittää ilmaiseksi netissä tai missä tahansa, sinulla on täysin vapaat kädet siihen. Jos taas et halua että niitä tehdään myyntiin, mainitset sen. Valvominen on sitten toinen juttu...

Meri kirjoitti...

Ei tarvitse kuin selata käsityölehtiä riittävästi, näkee kuinka samat tai lähes samat jutut kiertävät koko ajan. Itselläni ovat puikot pysyneet käsissä jo 38 vuotta, joten lukuisia kierroksia on nähty. Tekijänoikeuksien loputon vatvominen antaa Neulonta-listasta negatiivisen vaikutelman, ja se tuntuu olevan joillekin siellä varsinainen ase, jolla hyökätään toisten kimppuun. Ala-arvoista, valitettavaa käytöstä.
Tekstisi suhteen, olen kanssasi tasan samalla linjalla, ja esimerkiksi omalta kohdalta kaikkea blogissani saa vapaasti käyttää. Tapaan merkitä ohjeen alkuperän niin tarkkaan kuin muistan, mutten todellakaan minkään tekijänoikeuksien takia, vaan jotta kiinnostunut voi löytää alkuperäisen ohjeen. Onneksi edes blogeissa saa keskittyä ihailemaan tekijöiden ihania tuotoksia !

Anonyymi kirjoitti...

Opiskeluaikanani tein tilkku/batiikki/solmuvärjäystekniikalla seinävaatteen jonka osittaiseen punospintaan sain idean koulun ruokalan Alvaar Aallon tai vastaavan suunnittelemista tuoleista. Olin onnesta muikeana kun työni päätettiin laittaa koulun levätnäyttelyssä kunniapaikalle. Satuimme muutama päivä ennen omaa näyttelyämme piipahtamaan erään vastavalmistuneen kudonta-alan taitajan näyttelyssä ja kas vain kuinka ollakaan sieltä löytyi seinävaate jossa oli tuo samainen punospinta. Oma työni vedettiin opettajan toimesta näyttelystä, koska hän ei halunnut plagiointisyytöksiä. Ei auttanut kitinät kokonaisuuden, värimaailman ja tekniikoiden erilaisuudesta.

Yksinkertaisesti ympärillämme on niin paljon samoja asioita jotka vaikuttavat meihin sijainnista ja ajasta huolimatta niin, että samansuuntaisia ideoita voi syntyä ilman mitään petollisia taka-ajatuksia. Antaisimme vain kaikkien kukkien kukkia :)

Lankakomero kirjoitti...

Meri sanoikin jo kaiken puolestani eli samaa mieltä olen asiasta.

Tuulia kirjoitti...

Tekstisi oisi voinut olla omasta kynastani! Oman koneen kovalevy on taynna "kaapattuja" ideoita, joista suurin osa ei koskaan paady tehtavaksi, mutta jotka on kiva pitaa tallessa, kaiken varalta. Osa ideoista tulee tehtya itsekin, mutta eihan mulla niihin ohjetta ole. Niinkuin ei ollut siihen patalappuunkaan, johon neulontalistalla annoin itse vasaamani ohjeen. Onkohan se nyt sitten mun ikioma vai tuleeko joku Neulojien Teosto (jonka alajaosto toi neulontalista valilla tuntuu olevan) tahankin valiin?

Itse en enaa ota tohon tekijanoikeusasiaan listoilla kantaa, yhden kerran mua privana syytettiin jo rikokseenyllyttajaksi ja mita kaikkea. Suurin osa keskustelijoista tuntuu olevan mukana ihan mutu-pohjalta ja nekin jotka lakiin ovat tutustuneet, tulkitsevat sita "oma lehma ojassa"-periaatteella. Mun mielesta jokainen saa olla mita mielta on ja tehda oman moraalinsa mukaan. Lakiin sinansa on hyva tutustua, mutta sekaan ei kata kaikkia tapauksia. Toisten moraalinvartijaksi ja mittanuoraksi on silti kenenkaan turha ryhtya, paitsi ehka lainoppineiden ;)

Aijuu, ja tatakaan ei ole tarkotettu kenellekaan henkilokohtaisesti. Etta ei palkokasveja hengityselimiin.

Mielitty kirjoitti...

Samoilla linjoilla kanssasi. Vaikka olenkin monessa asiassa besserwisser, niin en kyllä lahtisi hurskastelemaan sillä, että kuka on keksinyt tuon ja tämän jutun. Kaikki on jo keksitty, vanhoja juttuja voi soveltaa rauhassa tekemällä omia versioitaan uudella tekniikalla tai huolellisemmin/paremmin kun on aikaisemmin tehty.

Minun mielestäni niin kauan kun ei tee suurella volyymilla kaupalliseen myyntiin, niin minkä tahansa tekeminen on ok. Ei minun mielestäni voi harrastelijoilta "vaatia", että he keksisivät jotain täysin uutta. Onko jonkun uuden keksiminen itseisarvo? Onko ihminen parempi tai luovempi, jos hän keksii jotain aivan uutta. Oma kokemukseni on, että monet uudet kokeilut eivät olekaan niin käytännöllisiä tai mukavia. Itse en tee neuleita ohjeista sen takia, että: a. en jaksa lukea niitä, b. kroppani on niin kummallisen muotoinen, että valmismallit eivät vain sovi minulle. MUTTA käytän inspiraationa valmiita neulemalleja, niin lehdistä, museoista kuin kaupoistakin.

Jotenkin harmillista huomata, että harrastusmaailmassa on samantyyppisiä selkäänpuukottajia kuin ammattilaispiireissäkin.

Ja kuten sinä Tikru sanoit, jos ette halua, että mallejani kopioidaan/ käytetään inspiraation lähteenä, niin älkää pitäkö niitä päällänne, älkääkä laittako ainakaan nettiin, täällä kaikki ideat varmasti pöllitään. Paras vain pitää sitä omaa design-villapaitaa päällä kellarikomerossa tai vessassa, ettei vaan kukaan näe ja kopioi.

Anteeksi nyt olin ilkeä, mutta harmittaa vain niin vietävästi.

Cairbre kirjoitti...

Minähän siitä neulontalistalla sanoin, ja todellakin tarkoitin sitä laukkua eikä laukun kahvojen tekometodia. Ideoita tietysti lainataan ja kukaan ei voi väittää että on keksinyt villasukan ensimmäisenä, mutta tuo laukkutapaus oli mielestäni erilainen. Koko keskusteluketjuhan alkoi neulontalistalla siitä että kysyttiin sun blogin osoitetta sillä täällä oli kuva siitä laukusta messuilta. Tähän vastasi henkilö joka oli laukun ohjeen laittanut huovutuslistalle "tässä kuva laukusta jonka tein ja tässä ohje sen tekemiseen".

Mulla ei edelleenkään ole mitään sitä vastaan että yritetään itse tehdä perässä ja olen sen verran tekopyhä että en varmasti olisi herpaantunut jos tuo kyseinen laukku olisi alunperin ollut myynnissä H&M:llä, mutta kyseisessä tapauksessa se idean esitellyt oli käsityöläinen. Hänen leipää oikeesti syö jos sen tuotteiden tekemiseen on ohje netissä. Ja nyt ei ollut kyse maalatuista harjoista tai raidallisista villasukista vaan varsin selkeästi erottuvasta tuotteesta minkälaista en ole nähnyt missään muualla.

Se on hyvä että olet valmis antamaan tekemäsi neuleiden ohjeet ilmaiseksi. Kyse on kuitenkin siitä miltä siitä tytöstä tuntuisi joka tuotteitaan messuilla myi tuntuisi se että ohje sen tekemiseen on postitettu sadoille ihmisille nettiin. Ideavarkaaksi tai plagioijaksi en ketään syyttänyt vaan halusin vaan muistuttaa että alkuperäisen idean oli kuitenkin keksinyt joku muu kun ohjeen postittaja.

Susanna kirjoitti...

Tästä aiheesta kun syntyy keskustelua neulontalistalla, huomaa että kyseessä on naisten lista. Monet käyvät päälle kuin yleinen syyttäjä...vain naisten keskuudessa esiintyy tällaista mieletöntä kateutta ja toisten juttuihin puuttumista silloinkin kun aihe ei itseen liity.

Ei oikeasti ole olemassa ideaa mitä ei jo olisi käytetty. Mä olen kerran tehnyt yhden hatun, mihin keksin omanlaiseni ohjeen. takuulla en ollut ikinä nähnyt vastaavanlaista hattua. Kunnes lainasin yhden debbie blissin kirjan, ja siellä oli mun hattu. samperi, olinkin plagioinut 10 vuotta aiemmin ilmestynyttä kirjaa!

Novitan mallitkin on kaikki napattu muilta, tai ehkei ne ihan kaikista kamalimmat. Sitähän luovuus juuri on, että osataan nähdä ideoita kaikkialla.

Ja kyllä mä olen sitä mieltä, että jos näen kivan laukun kuvan, ja itse mietin miten se on tehty, ohje on ihan just mun oma. Eikä se ole kenenkään leivästä pois, kun en kuitenkaan sellaista laukkua ostaisi. Sitten jos alkaisin ohjetta myydä, olisi asia vähän kinkkisempi.

Lankakomero kirjoitti...

Ei toi laukku musta nyt niin erityinen ollut, ettei joku muu vois tollasta keksiä, ihan tavallinen kassi ja tiedämmekö varmasti, onko ko. käsityöläinen kenties saanut itse idean laukkuunsa jostain muualta. Ja oikeudellisestihan ei ole mitään eroa sillä kopioiko H&M:n vai käsityöläisen juttuja, kaksinaismoralismia musta, jos isojen yritysten malleja saa kopsata, muta muiden ei.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...