perjantaina, helmikuuta 04, 2011

Olipa kerran...

The fictional story about designer's rights and no right's....Sadly only in finnish.. too embarrashed to translate.

Olipa kerran hieno ja mahtava harrastusalan julkaisu. Julkaisulla oli piiiitkä historia ja vankkumaton kannattajakunta lukijoissaan. Innokkaita alan harrastajia riitti joka lähtöön ja julkaisulla olikin paineita tuottaa loistavaa materiaalia joka numerossa...

Julkaisussa suuri ja mahtava toimituskunta sitten eräässä hauskassa toimituskokouksessa ajatteli, että mitäpäs kivaa kehittäisimme lukijoillemme
Joku keksi:
- Olen nähnyt Atlantin takana  hienon harrastukseen liittyvän, monimutkaisen ja innovatiivisen Jutun, voisikohan sen tarjota meilläkin harrastajille?
Tähän toinen noheva toimittaja vastasi
- Tottakai, tehdään se vain meidän omalla kielellä, ja vaihdetaan nimi, niin uppoaa kuin  nyrkki silmään harrastajiin, eihän niistä nyt kukaan voi tietää, että se on Alan Ammattilaisen tekemä Atlantin tuolta puolen.
- No niinpä tehdään, onhan se vanhaa kamaakin, keksitty joskus 1968

Ja niin suuri ja mahtava toimituskunta väänsi julkaisun kasaan ja tarjosi sen harrastajille vieläpä ihan teknisten kuvien ja selitysten kera (kovin innovatiivista)...

Mutta mitä sitten tapahtuikaan
(poiminta harrastajan avautumisesta)
- Mitä helvettiä? Täähän on Alan Ammattilaisen tekemä Juttu vuodelta 1968, jota on tehty maailmalla ehkä satojatuhansia kappaleita siitä ohjeesta? Kaikki täsmää, paitsi että puuttuu se Alan Ammattilaisen nimi ja merkintä luvasta käyttää ohjetta. Onkohan tässä nyt kaikki kohdallaan..

Ja niinpä harrastajien kokoontumisajot ottivat yhteyttä suureen ja mahtavaan toimitukseen, joka joutuikin käyttämään copy-paste-toimintoa urakalla vastaillessaan harrastajien ällistyneisiin kyselyihin. Toimituksessa meni toki torstai ja perjantai miettiessä mitä leikkaaliimataan hate-maileihin ja miten selitetään tämä harrastajien älykkyyden, tiedonhankinnan, tietämyksen ja osaamisen rankka aliarvioiminen.

"Oho ja hups, moka tuli, Alan Ammattilaisen nimi jäi pois Vahingossa, korjaamme seuraavalla kerralla tilanteen (oli myös imarreltu harrastajia tarkkanäköisyydestä, mikä lähinnä ruskealta kieleltä vaikuttaapi)"

No tarinahan ei päättynyt tähän vaan syvä epäily jäi kytemään, että tietääkö Alan Ammattilaisen firma asiasta. Joten nykytekniikkaa hyväksi käyttäen muutama harrastaja lähestyi Alan Ammattilaisen firmaa ja firmasta reagoitiinkin heti....Oliko se nimi jäänyt sitten pois Vahingossa.. kas, se selvinnee seuraavassa numerossa.

Ja tämä tarinahan siis on täysin fiktiivinen... vai mitenhän se nyt menikään..oho ja hups.

Jos tämä on jatkokertomus, niin odotan jatkoa mielenkiinnolla.

21 kommenttia:

ilu kirjoitti...

Täällä ehkä vähän kaikki odottavat jännäten jatkokertomuksen seuraavaa numeroa :O Mä oon niin äimänä, etten varmaan saa nukutuksi.

tikru kirjoitti...

Mua kiinnostaa kans se, et miten toi suuri ja mahtava julkaisu reagoi tähän. vai jättääkö reagoimatta...

neitinomad kirjoitti...

Nää on aina niin uskomattomia. Mä tässä mietin, että onkohan se julkaisu se, joka mullekin tuli postilaatikosta, jonka nimessä on kaksi osaa? Ja pitäisikö sen vahingossa lainatun mallin olla sellainen, että mäkin tajuaisin asian?

Oliko se viime vai toissatalvena kun oli ainakin yksi vastaavanlainen haloo yhteen norjalaiseen (?) huiviin liittyen?

tikru kirjoitti...

auttaiskohan tuo yhtään :)
http://www.knitting-and.com/wiki/Baby_Surprise_Jacket

Nimetön kirjoitti...

Samaa minäkin ihmettelin kun suunnittelijan nimi puuttui kokonaan. Oottelempa jatkoa juttuun. t. Lea P.

Nimetön kirjoitti...

Postista juuri kolissut lehti on ollut pettymys pitkän aikaa, eikä viimeisin numero yhtään parantanut asiaa. (No, itsepä jatkoin tilausta. Olisi pitänyt ymmärtää ajoissa.) Kiinnitin ihan samaan huomioni kuin sinäkin...
Sari

Maiju kirjoitti...

Kihisin raivosta, kun selailin lehteä pitkästä aikaa, mutta en olisi ikimaailmassa uskonut, että olisivat lähes sanasta sanaan kopioineet nerokkaan ja tunnetun ohjeen. Siis mäentajuu. Miksi suunnittelijalle ei voi antaa sitä kunniaa, mikä suunnittelijalle kuuluu? Jotenkin katselin lehdessä jotain muutakin sillä silmällä, että eikös tällainen jo jossain juuri ollut...

vattumato kirjoitti...

Kyllä suomalaiset osaa=o(

Marsvin kirjoitti...

Ohhoh! Häpeäisivät!!!

siina kirjoitti...

*Jäin taas kyllä ihan sanattomaksi*

Tiina kirjoitti...

Meinas teet mennä väärään kurkkuun äidin luona lehteä lukiessa. Ne varmaan ajatteli et ne unvented sen takin..

Susanna kirjoitti...

Vastasko ne ihan oikeasti että nimi jäi pois vahingossa ? Käsittämätöntä lukijoiden aliarvioimista... Toi ohje ja suunnittelija ansaitsisi jo esittelyn ohjeen yhteydessä... Mielenkiinnolla odotan jatkoa.

tikru kirjoitti...

Susanna, kyllä ne niin vastas. Ja Schoolhouse Presskin vastas...

Usimarjaana kirjoitti...

Vai vahingossa... just joo sanon minä! Mut ei oo eka kerta.. toivottavasti saisivat kunnon opetuksen!

Pote kirjoitti...

Voi, taasko?! Eikö ne ikinä opi? Ei sitä tilaa kohta enää kukaan. Minä en ainakaan.

mokkakissa kirjoitti...

Minunkin leukani loksahti lukiessa, tosin hampaan poiston jäljiltä vain hiukan aukesi kitani, mutta kuitenkin.... Surprise...

Krista kirjoitti...

Pakko myöntää, että tilaan kyseistä lehteä ja myös toista vastaavaa ja olen tässä muutaman kuukauden ajan miettinyt, että kumman tilauksen lopetan. En mieti enään =/
Olen myös ymmärtänyt ettei tämä "vahinko" ole ensimmäinen...

Jatta kirjoitti...

Ei voi olla totta! En ole edes selaillu kotimaisia lehtiä pariin vuoteen, mut onko ihme kun taso on tämä..

Pelagia kirjoitti...

En ole kyseistä lehteä enää muutamaan vuoteen tilannut, enkä tilaa - alunperin syyt olivat toiset, mutta päätös on vain vahvistunut tässä ajan vieriessä. Olen jatkuvasti ja edelleen sitä mieltä, että kaikille voi sattua vahinkoja, mutta kun useamman kerran sattuu sama moka, ei kyse enää ole vahingosta.

Vilma kirjoitti...

Just joo. Mä kun ehdin toivoa, että päätoimittajan vaihtuminen ois vaikuttanut myönteisesti tähänkin asiaan, kun lehti ehti jo vähän parantua muulla saralla.

Voi kun kerrankin tulis jotain konkreettisia seurauksia, jotka vihdoin opettaisivat näille "unohtajille", että ei tämä tällainen nyt vain vetele.

A-L kirjoitti...

Jotenkin en ole lainkaan yllättynyt. Onhan kyseisellä lehdellä ollut ennenkin samanmoisia ongelmia... esim. Noro raitahuivi - joka olikin yhtäkkiä saanut suomalaisen "suunnittelijan", ja selitys muistaakseni oli, että on eri malli kun on eri Noron lanka kyseessä... että näin.

HUomasin että päätoimittaja oli vaihtunut mutta silti sama meno jatkuu. Oma oikeudentajuni ei kertakaikkiaan taivu siihen, että kopioidaan häpeämättömästi muiden luovia ideoita/töitä ja jätetään alkuperä ilmoittamatta tai jopa muutetaan oma nimi siihen suunnittelijan paikalle... Se on vain Väärin.

En myöskään voi olla ihmettelemättä kuinka moinen *moka* voisi muka sattua alan lehdelle. Jokainen, joka Vähänkin harrastaa neulontaa isommalla interessillä ja mielenkiinnolla tasan tarkkaan tietää kuka EZ on tai mitä tällä hetkellä maailmalla tapahtuu. Eihän siihen tarvita kuin Ravelry tunnarit ja muutamat blogit viikkoseurantaan tms. (tämän luulisi olevan pohjavaatimus, jos neulonnan parissa ansaitsee elantonsa)
Ei voi kun toivoa, että kerrankin moraalittomasta ja väärästä toiminnasta seuraisi jotain kouriintuntuvaa - jotain sellaista, joka saisi kyseisen julkaisun miettimään uudelleen tapaansa toimia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...