lauantaina, heinäkuuta 21, 2012

Wanha Rouwa

Tapaamme jälleen tämän arvon rouvan kanssa.

rukki1

Kaikkihan on itseasiassa Tean syytä. Kun istutetaan Tarmon eteen ja annetaan ohjeet sekä oivat välineet, niin tulihan sitä jälkeä.

We met again with this Old Lady. In fact it is Tea's fault that I had to go and find out this old spinning wheel, again. It has been in our home before, but I didn't get any inspiration to spin or even found out how to do it. Last weekend Tea let me use her spinning wheel Tarmo and wow. It was so easy and felt good. I have never spinned before and look what I did. Yarn. It is yarn.

my first spinning

No vaikka en liekkeihin rukin kanssa lehahtanutkaan, niin jäi pieni polte päästä testaamaan toimisiko meillä maalla oleva perinnerukki myös mun käsissä. Saisinko oikeasti lankaa aikaiseksi myös sillä ja olisiko rukki itseasiassa edes käyttökunnossa. Onneksi sain etäohjeistusta Jenniltä sekä muilta Mummoilta ja uskaltauduin kaappaamaan Wanhan Rouwan takaisin. Se on jo kertaalleen vieraillut matkassani, mutta emme löytäneet yhteistä säveltä, en osannut yhtään, eikä ollut intoa kaivaa tietoa lisää. Nyt osasin hippusen ja sitä myöten intoakin on..

rukki2

Rukki on isän tädin anopin todennäköisesti viime vuosisadan alkupuolelta ja sillä on kehrätty paljon, viimeisimmän kerran kuitenkin reilut 50 vuotta sitten. Ja silti, ihmeen hyvin on rukki matkoillaan säilynyt ja pysynyt käyttökuntoisena. Rukissa on uskomatonta käsityötä, kun tutkailee sitä tarkemmin löytää mielenkiintoisia ja taidokkaita kaiverruksia ja yksityiskohtia, puhumattakaan tekniikasta millä se on kasattu ja toiminnassa.

The mother in law of my father's aunt has used this spinning wheel before, so it's over 100 yrs old and it has been used a lot. I was so happy that it works fine even it has been used over 50 yrs ago last time. And how it has been done. So great wood craft and technique. It makes me humble, not only that fact that I have so much to learn before I can make good yarn with this, but also the history of the Lady. 

rukki3

Vähän sitä puhdistelin ja putsailin rullien sisuksia ja avot, kyllä se pyörii ja rullaa. Testasin tuossa hahtuvalangalle kierrettä ja säätämiseksihän se meni, mutta kyllä, sain lankaa rullalle ja rullalta uloskin. Jatkamma harjoitusta huomenissa. Mutta nöyräksi vetää, ei pelkästään taidon puute vaan myös tuo rukki itsessään. Kuinkahan paljon on kehräämistä on vaatinut, että polkimen kiinnityslautakin on kulunut noin.

rukki5

Todistettavasti rukki on myös "ihan helposti kuljetettava". Mahtuu auton etupenkille. Muuta siihen ei sitten mahdukaan.

rukki10

I tested to spin and yeah, I need practice, but I manage how to use this thing and it makes me happy. I want to know and learn more. I also found out that it is mobile spinning wheel, it just fits on the front seat of the car... 

rukki9

On täällä myös neulottu. Veeran Color Affection on puikoilla. Aloituksen tein kolmasti, en saanut puikkokokoa ja lankaa mätsäämään millään, mutta nyt näyttää hyvälle.

And this will be Veera's Color Affection. 

Color Affection

2 kommenttia:

morso kirjoitti...

Rukki on kaunis. Erilainen kuin ne, mitä minä olen nähnyt maalattuine koristeineen. Onnea ja intoa kehräämiseen. :)

tea kirjoitti...

Kaunis kaunis... ja sille sit seuraksi se matkarukki... jajaja... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...